• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Intalnire istorica intre Papa Francisc si Papa emerit

Intalnire istorica intre Papa Francisc si Papa emerit

Doi barbati in alb, un papa in exercitiul functiunii si un papa emerit, se intalnesc sambata la resedinta pontificala de vara din Castel Gandolfo, la sud de Roma, acesta fiind un moment inedit in istoria Bisericii Catolice, care se confrunta cu numeroase provocari, potrivit AFP.

La 10 zile de la alegerea sa, papa Francisc I merge cu elicopterul, sambata la pranz, in acest sat in care Joseph Ratzinger , fostul papa Benedict al XVI-lea, s-a retras in liniste si rugaciune de la demisia sa, la 28 februarie.
 
In pofida curiozitatii pe care o genereaza aceasta intalnire istorica, Vaticanul a prevazut sa comunice putine informatii. Ceea ce isi vor spune papa emerit, in varsta de 85 de ani, si succesorul sau cu noua ani mai tanar, va ramane un secret.
Vaticanul a anuntat ora la care va sosi papa (13.15 ora Romaniei) dar nu si cea la care va pleca, semn ca cei doi vor sa isi acorde suficient timp. Ei vor lua pranzul impreuna.
 
Subiectele nu lipsesc pentru Biserica: "noua evanghelizare", persecutiile impotriva crestinilor, reforma Curiei, contestatiile, scandalurile banesti si sexuale, in special teribilul scandal privind abuzurile sexuale impotriva copiilor.
 
Potrivit presei italiene, Benedict al XVI-lea ar fi redactat un memorandum de 300 de pagini pentru succesorul sau.
Cei doi ar urma sa discute despre "Vatileaks", dosarul scurgerii de documente confidentiale, in privinta caruia cardinalii la pensie au desfasurat o ancheta paralela si au redactat un raport care nu a fost transmis decat noului papa.
 
Inainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea a dat asigurari in privinta "supunerii sale neconditionate" fata de viitorul papa si ca se va retrage din lume, fara sa mai aiba o viata publica. De la alegerea sa, Jorge Bergoglio i-a telefonat de doua predecesorului sau, ultima data marti, cu ocazia zilei de Sfantul Iosif, care a fost chiar ziua in care a fost intronizat.
 
Vaticanul a declarat ca papa emerit, care locuieste la Castel Gandolfo cu patru laici consacrati "Memores Domini" care il serversc, a privit la televizor alegerea succesorului sau si slujba inaugurala.
 
Cei doi barbati se cunosc de multa vreme: la conclavul din 2005, Jorge Bergoglio a fost principalul contracandidat al lui Joseph Ratzinger si reprezenta o orientare mai deschisa si sociala printre cardinali. Dar el a preferat sa se retraga din cursa. Ei au temperamente profund diferite: Joseph Ratzinger este rezervat in fata multimii, in timp ce Jorge Bergoglio este spontan, merge in intampinarea oamenilor si cauta sa limiteze la maxim onorurile care inconjoara un papa.
 
Popularitatea extrema de care se bucura Francisc da nastere regretului pentru unele figuri de la Vatican, care considera ca este nedrept faptul ca populatia pare deja sa-l fi uitat pe papa german. Cand se va instala, in mai, in fosta manastire de pe colinele Vaticanului, papa emerit va fi la doar cativa pasi de birourile lui Francisc. O invecinare inedita si delicata va incepe atunci, iar cei doi se vor putea intalni in gradinile micului stat.

23 martie 2013 11:27
Modifică setările cookies