• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul inaugureaza doua mine de uraniu si un complex pentru producerea yellow cake

Iranul inaugureaza doua mine de uraniu si un complex pentru producerea "yellow cake"

Iranul a inaugurat marti doua mine de uraniu, care vor alimenta un nou complex de producere de "yellow cake", in provincia Yazd (centru), a anuntat televiziunea de stat, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Cele doua mine, cu o adancime maxima de 350 de metri, se afla la Sagand, la aproximativ 100 de kilometri de noul complex, construit la Ardakan. Acesta va avea o capacitate de productie anuala de aproximativ 60 de tone de yellow cake, potrivit televiziunii.
 
“Yellow cake” este transformat in minereu de uraniu, destinat producerii de gaz UF6, utilizat ulterior in centrifuge pentru imbogatirea uraniului.
 
Iranul a anuntat descoperirea minelor de la Sagand in anii 2000, insa, porivit unor experti occidentali, acestea contin un minereu sarac.
 
Teheranul a inaugurat marti si un accelerator de electroni, construit tot in provincia Yazd, si producerea a cinci noi medicamente radio-izotope, cu ocazia Zilei Nationale iraniene a Tehnologiei Nucleare.
 
Imbogatirea uraniului in cantitati mari de catre Iran se afla in centrul unor ingrijorari ale marilor puteri cu privire la finalitatea programului sau nuclear. Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Teheranul ca incearca sa imbogateasca uraniu pentru a produce arma atomica, sub acoperirea programului sau nuclear civil, lucru dezmintit de Republica islamica.

9 aprilie 2013 10:50
Modifică setările cookies