• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul isi alege presedintele pe fondul crizei nucleare si economice

Iranul isi alege presedintele pe fondul crizei nucleare si economice

Iranul isi alege vineri presedintele dupa o campanie controlata de putere, care pune capat erei Ahmadinejad, marcata de opt ani de confruntare cu Occidentul asupra dosarului nuclear si de sanctiunile care au plonjat tara intr-o criza economica, relateaza AFP.

In iunie 2009, Republica Islamica a fost afectata de manifestatii impotriva realegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad, reprimate sever.
 
In acest an, Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, vrea "alegeri ordonate, calme si fara contestari", comenteaza Alireza Nader, cercetator la centrul american RAND corporation.
 
Washingtonul si Parisul au denuntat "lipsa de transparenta" a procesului de selectie a celor opt candidati, dintre care cinci conservatori mai mult sau mai putin apropiati Ghidului, realizat de Consiliul Gardienilor Constitutiei.
 
Aceasta instanta, controlata de ultrareligiosi, l-a exclus pe fostul presedinte moderat Akbar Hashemi Rafsandjani (1989-1997) si pe candidatul sustinut de Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei. Constitutia ii interzice lui Ahmadinejad sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

13 iunie 2013 11:05
Modifică setările cookies