• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul vrea construirea unei noi centrale la Bushehr incepand din 2014, cu ajutorul Rusiei

Iranul vrea construirea unei noi centrale la Bushehr incepand din 2014, cu ajutorul Rusiei

Un oficial de rang inalt iranian a anuntat duminica intentia tarii sale de a construi, incepand din 2014, o a doua centrala nucleara civila la Bushehr, cu ajutorul Rusiei, relateaza AFP.

"Vom vedea anul viitor demararea lucrarilor pentru construirea unei noi centrale nucleare la Bushehr", pe coasta Golfului Persic, a declarat seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica, Ali Akbar Salehi, citat de site-ul televiziunii de stat.
 
Centrala civila de la Bushehr este destinata producerii de electricitate si nu genereaza ingrijorarea tarilor occidentale, care au declarat ca Iranul poate sa desfasoare un program nuclear civil.
 
Teheranul afirma ca vrea sa produca 20.000 de megawati de electricitate prin energie nucleara. Rusia a construit deja o prima centrala de 1.000 de megawati la Bushehr, care a fost predata oficial inginerilor iranieni in septembrie.
 
"Suntem in negocieri cu rusii pentru constructia (unor centrale nucleare) cu o capacitate totala de 4.000 de megawati si ei sunt dispusi sa ni le construiasca", a adaugat Salehi.
 
El a precizat ca in al doilea rand, Iranul vrea sa adauge parcului sau de centrale nucleare o "capacitate totala de 5.000 de megawati".
 
Salehi a explicat ca Iranul are nevoie sa isi dezvolte programul nuclear, in special imbogatirea uraniului, pentru furnizarea "combustibilului necesar acestor centrale".
 
Potrivit acordului de la Geneva, incheiat la 24 noiembrie intre Iran si grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania), Teheranul a acceptat sa isi limiteze nivelul de imbogatire a uraniului la mai putin de 5 la suta timp de sase luni, in asteptarea unui acord definitiv cu marile puteri.

1 decembrie 2013 12:53
Modifică setările cookies