• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Japonezii revolutioneaza medicina. Metoda simpla si ietina prin care obtin celule stem din celule normale

Japonezii revolutioneaza medicina. Metoda simpla si ietina prin care obtin celule stem din celule normale

Oamenii de stiinta din Japonia o gasit o metoda revolutionara de a obtine celule stem din celule normale. Procedeul este atat de simplu, rapid si ieftin, incat i-a lasat fara cuvinte pe ceilalti cercetatori din domeniu. Mai exact, celulele normale revin la stadiul de celule stem dupa ce sunt expuse intr-un mediu acid timp de o jumatate de ora.
 

Rezultatele au fost obtinute in urma unor teste pe soareci, dar cercetatorii niponi sunt increzatori ca se va intampla la fel si in cazul celulelor umane.

Tanara doctorita Haruko Obokata si echipa ei au realizat experimentul pe celule mature, prelevate din splina soarecilor. Le-au supus unui "soc", cufundandu-le in acid. Dupa 30 de minute, celulele revenisera la natura lor din embrion si puteau fi reprogramate pentru a se transforma in orice alt fel de celula.

Medicul spune ca, prin aceasta metoda, rezultatele sunt obtinute cu cateva saptamani mai repede decat prin reprogramare genetica, iar costurile sunt mai mici.

Organismul uman este creat din celule cu rol specific nervoase, musculare sau hepatice. In contrast, celulele stem isi pot schimba natura si pot crea tesuturi noi. Ele sunt solutia pentru numeroasele cazuri in care pacientul refuza un organ transplantat. Totodata, pot ajuta la tratarea unor boli de ochi, a diabetului sau a maladiei Parkinson.

Tot din Japonia este si medicul care a descoperit, in 2006, prima metoda de a transforma celulele normale in celule stem, prin reprogramare genetica - un procedeu costisitor si de lunga durata.


31 ianuarie 2014 09:30
Modifică setările cookies