• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Japonia comemoreaza 3 ani de la accidentul nuclear de la Fukushima

Japonia comemoreaza 3 ani de la accidentul nuclear de la Fukushima

Japonezii comemoreaza marti trei ani de la tripla tragedie care a avut loc pe 11 martie 2011 - un cutremur, urmat de un tsunami si un accident nuclear - in care au murit peste 18.000 de persoane, relateaza AFP.

La ora locala 14.46 (7.46, ora Romaniei), ora la care a avut loc cutremurul cu magnitudinea 9, in largul coastelor de nord-est, un moment de reculegere va fi respectat in intreg arhipelagul, dar mai ales in regiunile sinistrate din nord-est, relateaza Mediafax.
 
Peste 18.000 de persoane au fost luate de valul urias care s-a abatut asupra litoralului, devastand prefecturile Miyagi, Iwate si Fukushima, un nume care pentru multi a devenit sinonim cu dezastrul atomic.
 
Nimeni nu a decedat din cauza exploziilor de hidrogen si radiatiilor degajate de la complexul atomic in orele si zilele care au urmat, insa 1.650 de persoane au murit in cursul evacuarii sau din cauza unei degradari brutale a vietii cotidiene.
 
Trei ani au trecut de atunci, dar avand in vedere evolutia la instalatia nucleara devastata, pe teren, reconstructia intarzie, iar corpurile victimelor inca nu au fost gasite toate. Aproximativ 270.000 de persoane nu au putut sa se intoarca la casele lor, distruse de valul seismic sau devenite de nelocuit din cauza radioactivitatii. Peste 100.000 de persoane, multe in varsta, traiesc in continuare in locuinte provizorii din prefabricate, suferind din cauza promiscuitatii.
 
In pofida promisiunilor repetate ale Guvernului, multi risca sa fie mutati abia in cativa ani. Doar 3,5% dintre casele promise au fost construite in provinciile Iwate si Miyagi.
 
Guvernul a decis sa repuna in functiune reactoarele considerate sigure de catre Autoritatea de reglementare in domeniul nuclear, promitand totodata o crestere a utilizarii energiei regenerabile care, in prezent, detine o pondere de cateva procente.

11 martie 2014 07:20
comentarii (0)

Comentarii (0)