• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Criza din Ucraina. Mii de protestatari au luat cu asalt o cladire ocupata de peste 200 de forte speciale

Criza din Ucraina. Mii de protestatari au luat cu asalt o cladire ocupata de peste 200 de forte speciale

Manifestantii de la Kiev, intervievati sambata seara de AFP, s-au aratat dezamagiti de concesiile facute de presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, insistand asupra demisiei acestuia, relateaza AFP.

Adunati in Piata Independentei din Kiev si rezistand unor temperaturi de minus 15 grade Celsius, mai multi manifestanti au afirmat ca sunt nemultumiti de propunerile lui Ianukovici.

"Este absurd ca puterea sa faca concesii pentru a iesi din criza pe care ea insasi a provocat-o", a afirmat Irina Pavlenko.
In opinia acestei studente de la Kiev, "daca liderii opozitiei s-ar prezenta in fata oamenilor cu astfel de propuneri, manifestantii din strada Grusevski (unde saptamana aceasta au avut loc proteste violente) ii vor primi cu fluieraturi".
 
Dupa doua luni de criza si proteste in Ucraina, Ianukovici le-a propus liderilor opozitiei ucrainene Arseni Iateniuk si Vitali Kliciko sa conduca Guvernul si s-a declarat pregatit pentru o revizuire a Constitutiei in vederea reducerii puterilor sale. Deputatul ucrainean Iuri Steti, citat de agentia UNIAN, a declarat sambata ca Iateniuk si Kliciko nu au acceptat propunerea lui Ianukovici.
 
La randul sau, Kliciko a afirmat ca opozitia ucraineana este dispusa sa continue negocierile cu presedintele ucrainean, insa insista asupra convocarii alegerilor prezidentiale in 2014.

"Consider ca propunerea lui Ianukovici nu va solutiona situatia. Oamenii nu vor accepta un compromis care nu prevede demisia lui Ianukovici", a apreciat Miron Kotoba, un manifestant in varsta de 52 de ani, venit din Lvov.
 
Ministrul ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, a avertizat sambata dimineata ca manifestantii reuniti in Piata Independentei din centrul Kievului, dar si cei din cladiri publice ocupate vor fi considerati de catre politie ca facand parte din "grupari extremiste".
 
"Lasati radicalii (...) si plecati intr-un loc sigur", a indemnat ministrul, citat intr-un comunicat, acuzand ca doi politisti au fost sechestrati de catre activisti din cadrul opozitiei si au fost eliberati, ulterior, acestia prezentand urme de "tortura", noteaza Mediafax.

26 ianuarie 2014 11:30
Modifică setările cookies