• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Kosovo si UE vor semna acordul de stabilizare si asociere

Kosovo si UE vor semna acordul de stabilizare si asociere 

Kosovo si Uniunea Europeana vor semna saptamana viitoare, la Strasbourg, acordul de stabilizare si asociere, dupa unda verde data joi de cele 28 de state membre, prima etapa pe calea aderarii la UE, a anuntat o sursa oficiala de la Bruxelles, relateaza AFP. 

Raspunsul survine dupa doi ani de negocieri, in pofida faptului ca cinci tari (Spania, Grecia, Cipru, Romania si Slovacia) nu recunosc independenta proclamata de Kosovo in 2008.  

Acordul de stabilizare si asociere (ASA) este o etapa importanta in apropierea unei tari de UE. Impune o monitorizare si schimburi in materie economica, de guvernare si statul de drept, de exemplu, in ceea ce priveste drepturile omului si sistemul judiciar pentru a le apropia progresiv de criteriile europene.  

Comisia Europeana a exclus orice noua extindere inainte de 2020, chiar pentru tarile care au inceput deja negocierile in vederea aderarii la UE, respectiv Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania si Turcia.  

Semnarea ASA cu Kosovo este posibila datorita unei normalizari progresive a relatiilor intre Belgrad si Pristina, dupa semnarea unui acord istoric, in aprilie 2013.  

Serbia si Kosovo continua totusi sa aiba relatii dificile de la conflictul armat care a opus fortele de la Belgrad unei gherile independente in Kosovo, in 1998-1999, determinand NATO sa intervina in primavara anului 1999, aminteste AFP, preluata de Agerpres.


22 octombrie 2015 16:17
Modifică setările cookies