• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proces penal la Moscova, impotriva unui om care a murit de 3 ani. Implicatii politice si diplomatice

Proces penal la Moscova, impotriva unui om care a murit de 3 ani. Implicatii politice si diplomatice

Odata ce ai suparat puterea de la Moscova, nu mai scapi nici mort de razbunarea ei. Din pacate, nu este nicio gluma. La un tribunal de la Moscova s-a decis azi inceperea unui proces penal impotriva unui om care s-a prapadit de trei ani. Dincolo de absurditatea socanta, aceasta poveste are in spate implicatii politice si chiar diplomatice. Acuzatul este un avocat care dezvaluise o mega schema de evaziune fiscala in care erau implicati oameni sus-pusi.
 

La acest proces, presa nu a fost primita in sala pentru ca operatorii sa nu filmeze boxa acuzatilor, care era goala. Nu de alta, dar acuzatul poate fi gasit de trei ani in cimitir.

''E ingrozitor, mi se pare ca sunt intr-un cosmar. E mort, nu se mai poate apara, dar e judecat'', spune Natalia Magnitskaia, mama acuzatului.

Fiul aceste femei, Seghei Magnitski, era avocat si descoperise o frauda masiva in care erau implicati membri sus-pusi din politia si Fiscul rus. La o luna dupa ce a facut publice acuzatiile, a fost arestat si timp de un an a stat in inchisoare fara sa fie judecat. S-a imbolnavit si a slabit 20 de kilograme, dar i s-a refuzat accesul la tratamentul medical.

In ziua mortii lui, Serghei Magnitski a fost adus la un spital-inchisoare, dar in loc sa fie dus la terapie intensiva, a fost dus intr-o camera de izolare. Familia lui nu stie ce s-a intamplat apoi, daca a fost batut sau abandonat, dar in cursul zilei respctive a fost gasit mort pe podeaua celulei'.

Nimeni n-a fost tras la raspundere pentru aceasta moarte pe care Occidentul a considerat-o suspecta. In schimb, autoritatile ruse au gasit de cuviinta sa il judece pe Magnitski, dincolo de mormant.

''Nici Stalin n-a judecat oameni morti. Nu s-a mai intamplat niciodata in istoria Rusiei sa fie judecat un om mort'', a declarat Bill Broader, fost client al acuzatului.

Potrivit analistilor, procesul urmareste sa-l discrediteze pe Magnitski, vazut in Occident drept un erou care a platit cu viata pentru curajul de a fi demascat coruptia din sistemul rusesc. Anul trecut, Statele Unite au interzis prin lege accesul pe teritoriul lor a celor banuiti de implicare in moartea avocatului, iar Moscova urmareste sa descurajeze alte tari sa le urmeze exemplul.


5 martie 2013 10:14
Modifică setările cookies