• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Laburiștii lui Frans Timmermans, victorie surpriză în alegerile europarlamentare din Olanda

Laburiștii lui Frans Timmermans, victorie surpriză în alegerile europarlamentare din Olanda

Partidul Laburist (PvdA) al prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, candidat la postul de preşedinte al CE, a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, obţinând 18,1% din voturi.

"Sper ca aceasta să ofere un imbold multor altor social-democraţi din Europa", a fost reacţia lui Timmermans la aflarea rezultatului exit-pollului.
 
"Îmi dau seama că peste tot în Europa se simte nevoia unei alte Europe, a unei Europe care să lupte mai mult împotriva schimbărilor climatice"."O Europă care înţelege că trebuie să colaborăm mai mult împreună la nivel social, că marile companii trebuie să plătească mai multe impozite. Sunt subiecte pentru care acţionează social-democraţia", a comentat Timmermans pentru televiziunea publică NOS.
 
Din cele 26 de locuri alocate Olandei în Parlamentul European, laburiştii ar urma să ocupe 5, conform primelor estimări Ipsos date publicităţii de NOS.
 
Laburiştii olandezi au reuşit să răstoarne predicţiile, clasându-se înaintea liberalilor şi a populiştilor, a căror victorie era anunţată de sondaje şi analize. Înaintea scrutinului, Partidul Laburist era creditat în sondaje cu obţinerea locului al treilea. Totodată, partidul candidatului social-democrat la funcţia de preşedinte al COM şi-a dublat rezultatul la acest scrutin, comparativ cu cel obţinut în 2014.
 
Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi, urmând să obţină 4 mandate.
 
Tânărul partid naţionalist Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet a obţinut 11% din voturi şi 3 mandate.
 
Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders, un eurosceptic cunoscut mai ales pentru campania sa împotriva islamului, a obţinut 4%, cel mai slab rezultat din ultimii zece ani.

24 mai 2019 10:23
comentarii (0)