• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Legea prin care orice instituţie internaţională de presă din Rusia poate fi desemnată drept agent din străinătate , promulgată de Putin

Legea prin care orice instituţie internaţională de presă din Rusia poate fi desemnată drept ”agent din străinătate”, promulgată de Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat, sâmbătă, legea care permite ca orice instituţie internaţională de presă să fie desemnată drept ”agent din străinătate”, ca reacţie faţă de înregistrarea sub această desemnare a postului RT în Statele Unite.

Legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, la jumătatea lunii noiembrie, şi de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, în această săptămână.
 
Conform acestei legi, orice instituţie media care activează în Rusia şi are finanţare din altă ţară poate fi considerată “agent din străinătate”. Măsura va putea să fie aplicată oricărei entităţi ”care distribuie mesaje imprimate, audio sau audiovizuale” în cazul în care ea ”primeşte bani de la un Guvern străin (...) organizaţii străine sau internaţionale sau de la cetăţeni străini”.
 
Această măsură - care plasează o sabie a lui Damocles deasupra presei prezente în Rusia şi care este finanţată din străinătate - constituie un nou episod de tensiune între Moscova şi Washington în legătură cu acuzaţii de amestec rus în alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump în 2016.
 
Altă lege, adoptată în 2015, care o completează pe prima, permite să se califice drept ”indezirabile” organizaţii străine active în Rusia. Ele pot ulterior să fie interzise, indiferent că este vorba despre ONG-uri, fundaţii sau întreprinderi.

27 noiembrie 2017 10:33
Modifică setările cookies