• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Legea securitatii cibernetice, discutata in regim de urgenta

Legea securitatii cibernetice, discutata in regim de urgenta

Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, a declarat ca va solicita discutarea in Parlament, in regim de urgenta, a proiectului Legii securitatii cibernetice.

“O sa cer, ca demnitar, discutarea in regim de urgenta a acestui proiect de Lege in Parlament. Aceasta problema se discuta deja la cel mai inalt nivel. In acelasi timp, este evident ca va trebui sa mergem, in urmatorii ani, de la baza, de la educatia elevilor. Introducerea in curriculele educationale a securitatii cibernetice, cu informatii de baza, este foarte importanta. Credem ca e bine sa fie cunoscute aceste informatii, pentru protectia persoanei private si a demnitatii ei. Pot sa va spun ca lucram in acest moment la aceste lucruri," a afirmat Marius Bostan, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importanta in urmatorii ani, iar aceasta lege ajuta mediul economic si impactul ei va fi unul pozitiv.

Ministrul Comunicatiilor a anuntat, vineri, ca proiectul Legii securitatii cibernetice ar putea fi avizat saptamana viitoare in interiorul Ministerului Comunicatiilor, ulterior documentul urmand sa ia drumul firesc pe circuitul de avizare in celelalte ministere, dupa care va intra spre adoptare in Guvern si, in cazul adoptarii, in Parlament.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, in dezbatere publica, pe propria pagina de Internet, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetica a Romaniei. Documentul a fost intocmit fiind luate in considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind Securitatea Cibernetica a Romaniei.
 
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a anuntat, in 27 ianuarie 2015, ca Legea privind securitatea cibernetica incalca prevederile constitutionale privind statul de drept si principiul legalitatii, precum si cele privind viata intima, familiala si privata, respectiv secretul corespondentei. Motivul invocat de catre CCR este faptul ca autoritatea nationala in domeniul securitatii cibernetice ar trebui sa fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, si nu Centrul National de Securitate Cibernetica (CNSC), care functioneaza deja in cadrul SRI, cu personal militar.

25 martie 2016 13:10
Modifică setările cookies