• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni vor fi primele zone certificate ca destinatii ecoturistice

Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni vor fi primele zone certificate ca destinatii ecoturistice 

Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni vor fi primele trei zone din tara, certificate ca destinatii ecoturistice, din primavara anului viitor. Alte sase se afla pe lista, urmand sa fie valorificate si ele pana la sfarsitul lui 2014. 

"Romania este printre primele tari, daca nu prima tara din UE, care a implementat sistemul de certificate a destinatiilor ecoturistice. Este un parteneriat facut de noi, ca autoritate nationala de turism, impreuna cu mediul privat, cu asociatia pentru ecoturism din Romania, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinatiilor ecoturistice. In prezent, avem in lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinatii ecoturistice, iar alte sase sunt in analiza", a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu.

Destinatiile care au dosarele de certificare "in lucru" sunt: "Creasta Cocosului-Mara-Cosau" din Maramures, "Padurea Craiului" din Muntii Apuseni si "Piatra Craiului" din zona Zarnesti.  Printre cele care vor primi valorificarea de zone ecoturistice se numara, de asemenea, zona "Crisan - Mila 23" din Delta Dunarii, "Tara Hategului - Retezat" si "Tara Dornelor" din Muntii Calimani. 

"Problema este ca cei care aplica pentru aceste destinatii eco trebuie sa faca un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societatile care se ocupa de deseuri si mai dureaza putin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc si fac certificarea acestor zone", a mai spus Filipescu. 

Criteriile in functie de care o zona este certificata referire la aspecte cum ar fi: utilizarea partiala de diverse surse de energie alternativa, managementul deseurilor in zona respectiva, conservarea mediului.


24 octombrie 2013 09:32
Modifică setările cookies