• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marea Britanie a vandut Siriei substante chimice si componente folosite in producerea sarinului

Marea Britanie a vandut Siriei substante chimice si componente folosite in producerea sarinului

Marea Britanie a vandut Siriei, la jumatatea anilor '80, substante chimice si componente care au fost folosite la producerea gazului sarin, potrivit unui document de la Foreign Office, dezvaluie BBC News online.

Potrivit postului, Executivul urmeaza sa confirme in zilele urmatoare ca firme britanice au furnizat materiale si ca, potrivit Siriei, acestea au jucat un rol in cadrul programului sirian de inarmare chimica. Autoritatile britanice urmeaza sa spuna ca la data respectiva nu existau reglementari adecvate, dar ca in prezent exista reguli si mecanisme de control mai dure.
 
Gazul sarin a fost utilizat in mai multe atacuri in conflictul sangeros care devasteaza Siria de trei ani. Potrivit unui raport intocmit de inspectori ONU in domeniul armelor chimice, exista "dovezi clare si convingatoare" cu privire la faptul ca rachete de tip sol-sol cu incarcaturi de sarin au fost lansate asupra unor suburbii din estul si vestul capitalei siriene Damasc, in august, si s-au soldat cu sute de morti. Washingtonul si Londra au acuzat Guvernul Bashar al-Assad ca se afla in spatele acestor atacuri, dar regimul a dat vina pe grupari rebele.
 
De asemenea, oficiali americani, britanici, francezi si israelieni au declarat ca exista dovezi potrivit carora fortele loiale regimului sirian au folosit sarin impotriva rebelilor, dar si unor civili, in mai multe randuri, in trecut. Atacuri de acest tip au fost denuntate ca incalcarea unei "linii rosii", determinandu-i pe presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron sa analizeze o actiune militara cu scopul de a pune capat conflictului.
 
Marea Britanie a jucat un rol important in obligarea regimului sirian sa-si distruga arsenalul chimic si sa dezvaluie inspectorilor tarile care i-au furnizat materiale.
 
Potrivit declaratiei Siriei la Organizatia Internationala pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Marea Britanie a fost unicul furnizor de dimetil-fosfat, trimetil-fosfat si hexamina - pe care Siria le-a utilizat in producerea sarinului. Firme britanice au vandut Damascului sute de tone metrice din aceste substante chimice pe baza de fosfat, precizeaza emisiunea Newsnight.
 
Afirmatiile Siriei au fost verificate, intre timp, in cadrul unui audit, dispus de Whitehall, asupra vanzarilor de substante chimice de catre companii britanice. Acestea au vandut Siriei, in 2003, si ventilatoare electrice, despre care se credea ca vor fi utilizate exclusiv in scopuri comerciale, dar care au fost folosite in producerea sarinului.
 
Dezvaluirea este cu atat mai stanjenitoare cu cat aceste tranzactii au fost efectuate in 2003, anul in care Irakul a fost invadat, dupa ce a fost acuzat ca detine armament chimic de distrugere in masa, care nu a fost gasit niciodata.

9 iulie 2014 15:55
Modifică setările cookies