• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marea Britanie infurie Egiptul. Nu mai permite zborurile dinspre sau spre Sharm el-Sheikh, iar turistii britanici de acolo vor putea pleca acasa doar cu bagajele de mana

Marea Britanie infurie Egiptul. Nu mai permite zborurile dinspre sau spre Sharm el-Sheikh, iar turistii britanici de acolo vor putea pleca acasa doar cu bagajele de mana

Turistii britanici din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh vor pleca acasa vineri cu avionul in conditii de securitate sporita, dupa ce premierul David Cameron a declarat ca probabil o bomba aflata la bord a provocat saptamana trecuta prabusirea unui avion de linie rus, provocand moartea tuturor celor 224 de pasageri si membri ai echipajului, relateaza Reuters.

Decizia lui David Cameron de a nu mai permite zborurile dinspre sau spre Sharm el-Sheikh a infuriat Egiptul, care depinde de veniturile din turism, si a atras critici din partea Kremlinului, care a precizat ca nu i s-au furnizat informatiile care stau la baza deciziei Marii Britanii.  

"Masurile aditionale includ si decizia de a permite pasagerilor sa ia cu ei numai bagaje de mana, bagajele de cala urmand sa fie transportate separat", a declarat o purtatoare de cuvant a prim-ministrului britanic.  

"Colaboram cu liniile aeriene pentru a ne asigura ca se fac aranjamente adecvate pentru ca pasagerii sa-si poata recupera bunurile cat mai curand posibil", a adaugat ea.  

Thomas Cook Airlines, easyJet, Monarch, British Airways si Thomson opereaza zboruri directe intre Marea Britanie si Sharm el-Sheikh.

Potrivit Reuters, se crede ca in zona s-ar afla in jur de 20.000 de turisti britanici.  

O grupare jihadista cu sediul in Sinai afiliata Statului Islamic a revendicat responsabilitatea pentru prabusirea avionului care, daca va fi confirmata, ar face ca acesta sa fie primul atac al SI asupra unui avion civil, noteaza Reuters, transmite Agerpres. 

Potrivit AFP, zeci de turisti britanici asteptau vineri pe aeroportul din Sharm el-Sheikh unul dintre zborurile promise de Londra, in mijlocul sutelor de rusi care asteptau si ei sa se imbarce.  

Ei aveau insa asupra lor si bagaje normale nu numai bagaje de mana, singurele care vor fi permise de Londra, pe zborurile companiilor EasyJet, Monarch si Thomson, cele care au anuntat ca participa la operatiunea de repatriere.  

"Nu avem nicio idee cand vom putea pleca, dar am venit pentru a vedea ce se intampla, pentru ca un zbor este anuntat la ora 11.00", a declarat Donna Conway, de 49 de ani, care urma sa paraseasca miercuri Sharm el-Sheikh.

"Am venit inca de ieri, dar nu a existat niciun zbor, nicio informatie din partea ambasadei", se plange ea, desi recunoaste ca ambasada i-a asigurat cazare intr-un hotel de miercuri.  

"Sigur, prim-ministrul David Cameron a luat decizia buna, sunt incantata ca securitatea cetatenilor este o prioritate. Cand am ajuns la Sharm el-Sheikh, securitatea era deplorabila", a afirmat ea pe de alta parte.  

La randul lor, sute de turisti rusi asteptau la cozi, printre bagaje, in fata punctelor de check-in ale companiilor ruse.   Noua avioane au plecat dimineata spre Rusia, printre care unul al companiei MetroJet, cea care opera avionul prabusit sambata, a anuntat un responsabil aeroportuar.  

Potrivit aceleiasi surse, 20-23 de zboruri cotidiene cu destinatia Moscova au decolat de la producerea dramei. 


6 noiembrie 2015 12:25
Modifică setările cookies