• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marea Britanie si vestul Frantei, afectate de o furtuna puternica

Marea Britanie si vestul Frantei, afectate de o furtuna puternica

Marea Britanie s-a confruntat, luni dimineata, cu cea mai grava furtuna din ultimii 10 ani. Un baiat a fost dat disparut in Sussex, iar in Franta aproximativ 30.000 de persoane au ramas fara curent electric, potrivit AFP.

Aceasta prima furtuna a toamnei a lasat fara electricitate 15.000 de persoane in Finistère si 8.000 pe Côtes d'Armor, fiind insotita de rafale de vant ce sufla cu pana la 133 de kilometri pe ora in insula Ouessant, potrivit companiei de electricitat ERDF.
 
Douasprezece departamente din nord-vestul Frantei au fost plasate in alerta cod portocaliu pana marti dimineata. In zonele de coasta sunt prevazute rafale de vant de pana la 120-130 de kilometri pe ora. Duminica seara, o hula puternica s-a abatut asupra coastelor regiunilor Bretagne si Normandie.
 
In Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat ca rafalele violente de vant risca sa determine caderi de copaci, sa avarieze cladirile, sa provoace intreruperi de electricitate si sa perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au inceput sa cada duminica seara in tara si ar urma sa dureze intre sase si noua ore, riscand sa provoace inundatii localizate.
 
Aceste precipitatii vor fi insotite, luni, de rafale de vant cu viteze cuprinse intre 100 si 130 de kilometri pe ora in sudul Angliei si Tara Galilor.
 
Met Office a emis o alerta cod portocaliu pentru sudul tarii, cerand populatiei sa isi amane deplasarile in cursul diminetii.
Furtuna a provocat deja o victima, un baiat in varsta de 14 ani, dat disparut dupa ce a fost luat de valuri in timp ce se afla pe o plaja din Sussex, pe coasta de sud a Angliei.
 
Mai multe companii de transport feroviar din Londra au avertizat duminica seara ca isi vor suspenda serviciul pana la ora locala 09.00 (11.00 ora Romaniei). Aeroporturile din jurul capitalei au anuntat perturbari ale traficului, in timp ce Heathrow a prevazut anularea a circa 30 de zboruri.
 
Trenul Eurostar nu ar trebui sa circule pe sub Canalul Manecii in noaptea de duminica spre joi pana in jurul orei 07.00 (09.00 ora Romaniei), in timp ce intarzieri importante au fost inregistrate duminica.
 
Mai multe companii de feribot au anulat numeroase curse care traverseaza Canalul Manecii si catre Irlanda.
Premierul David Cameron a prezentat masurile puse in aplicare, in cadrul unei conferinte telefonice pe care a avut-o cu ministrii vizati, duminica.
 
Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a "Marii Furtuni" din octombrie 1987, soldata cu moartea a 18 persoane pe coasta britanica si a patru pe coasta franceza.
 
Rafale de vant au o forta comparabila cu cele ale furtunii care a afectat Marea Britanie in 2008, dar in termeni de consecinte, aceasta este comparabila mai degraba cu cea din octombrie 2002, potrivit Met Office. Furtuna a fost deja numita St Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sarbatorit luni.
 
"The Great Storm" din 1987, cea mai puternica furtuna care s-a produs in Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci si a provocat importante pagube materiale.

28 octombrie 2013 09:23
comentarii (1)

Comentarii (1)