• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marmureanu: Sunt foarte linistit in ceea ce priveste cutremurele la noi. Sfarsitul lumii, o prostie

Marmureanu: Sunt foarte linistit in ceea ce priveste cutremurele la noi. Sfarsitul lumii, o prostie

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricand in Romania, insa unul puternic ar fi asteptat dupa 2062, iar mesaje de genul sfarsitul lumii in anumite zile sau dupa anumite calendare sunt prostii, a declarat directorul onorific al INFP, prof. Gheorghe Marmureanu.

"Sunt foarte linistit in ceea ce priveste cutremurele la noi in tara. Avem o analiza pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani stim tot ceea ce s-a intamplat in aceasta tara. Sunt anumite lucruri care nu pot sa se intample oricand vrem sau cand umblam noi cu probabilitati. Eu, pe partea de analiza a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a intamplat, nu pe matematica sau pe fizica", a spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), potrivit Mediafax.
 
Marmureanu a subliniat si ca un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricand in Romania, insa nu reprezinta o problema.
 
Specialistul a precizat ca, in prezent, suntem in alternanta cand «lucreaza» foarte puternic Australia cu India, care va dura pana in 2022.
 
Legat de mesajele de genul "sfarsitul lumii la 21 decembrie 2012 sau in 2013", profesorul Marmureanu le considera a fi prostii.
 
"Toate acestea sunt prostii. Singurul lucru pe care pot sa-l transmit oamenilor este sa nu creada in ele. Apoi, in cazul unui cutremur, le recomand sa ramana pe loc, sa nu sara pe scari sau din bloc. Viitorul cutremur important nu va fi foarte puternic. Lucrul important este ca un cutremur foarte puternic, peste sapte si ceva, incepe miscarea pe verticala, care o simti, si dupa 10, 12, 15 secunde urmeaza miscarea pe orizonatala, care transporta circa 76 la suta din energie Aici trebuie sa fie atenti. Dar este timp", a adaugat cercetatorul.
 
Potrivit lui Marmureanu, in Romania exista sisteme de alertare pentru centrala atomica, pentru Politie si pentru alte institutii.

17 decembrie 2012 18:19
Modifică setările cookies