• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mecanicul trenului deraiat in Spania, inculpat si eliberat sub control judiciar

Mecanicul trenului deraiat in Spania, inculpat si eliberat sub control judiciar

Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, un accident soldat cu 79 de morti, a fost inculpat duminica pentru "79 de fapte de omucidere prin imprudenta" si eliberat sub control judiciar, a anuntat un tribunal regional din Galicia, relateaza AFP.

Francisco José Garzon Amo, in varsta de 52 de ani, este suspectat ca nu a frinat la timp, la intrarea intr-un viraj periculos, in care viteza este limitata la 80 de kilometri pe ora.
 
Audiat timp de aproape doua ore de catre judecatorul Luis Alaez la un tribunal de la Santiago, mecanicul a fost "inculpat pentru 79 de fapte de omucidere si un anumit numar de fapte care au antrenat raniri, toate comise prin neglijenta profesionala", a anuntat tribunalul intr-un comunicat.
 
Insa Francisco José Garzon a fost eliberat, judecatorul apreciind ca nu exista un "risc sa fuga sau sa distruga probe". El urmeaza sa se prezinte la tribunal saptammanal, nu va putea sa paraseasca teritoriul spaniol timp de sase luni fara autorizatie judiciara, iar licenta de mecanic de tren i-a fost retrasa in aceeasi perioada, a adaugat tribunalul.
 
Mecanicul este suspectat ca nu a franat la timp, la intrarea intr-un tronson in care viteza autorizata este redusa de la 220 la 80 de kilometri pe ora. In acest loc, intr-un viraj periculos, s-a produs accidentul, la aproximativ patru kilometri distanta de Santiago de Compostela.
 
Potrivit unei comunicari radio cu gara, chiar inainte de accident, dezvaluita de cotidianul El Pais, Francisco José Garzon, un feroviar experimentat, mecanic de tren incepand din 2000, a recunoscut ca mergea cu o viteza de 190 de kilometri pe ora, in loc de 80. Accidentul s-a soldat cu 79 de morti. Duminica erau spitalizati 70 de raniti, dintre care 22 in stare grava.

29 iulie 2013 07:41
Modifică setările cookies