• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Medicii si angajatii universitatilor din Grecia, in greva

Medicii si angajatii universitatilor din Grecia, in greva

Personalul din cadrul unor centre de sanatate publica si agenti administrativi ai Universitatii din Atena continuau vineri actiunile de greva si manifestatiile impotriva unui plan de suprimare sau de redistribuire a unor posturi dictate de troika creditorilor internationali, relateaza AFP.

O manifestatie a personalului medical a avut loc la amiaza, in fata Ministerului Sanatatii, in centrul Atenei, la care s-au alaturat agenti administrativi ai Universitatii din Atena. Sutele de protestatari au defilat pana in Piata Syntagma, in fata Parlamentului, scandand sloganul "Refuzam privatizarea educatiei si sanatatii".
 
Angajatii Universitatii din Atena se afla in greva incepand din septembrie si impiedica tinerea cursurilor in aceasta institutie, cea mai importanta a tarii.
 
Grevistii cer Guvernului sa renunte la un plan de restructurari care prevede suprimarea sau redistribuirea a aproximativ 600 de posturi administrative, adica jumatate din efectiv. Masura afecteaza in special Universitatea din Atena si jumatate dintre facultatile Universitatii Politehnice din capitala.
 
Personalul medical din cadrul dispensarelor a intrat in greva saptamana trecuta si a decis joi sa continue actiunea inca zece zile.
 
Restructurarile in domeniile sanatatii si invatamantului superior se inscriu in cadrul unui vast plan de reducerea a numarului functionarilor, care prevede 25.000 de mutari sau disponibilizari si 4.000 de concedieri, pana la sfarsitul anului.
 
Acest plan face parte din masurile impuse de creditori, Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), in schimbul salvarii financiare a Greciei. Masura a provocat numeroase actiuni de greva in ultimele luni in domeniile privat si public si ramane o tema sensibila a negocierilor in curs intre Guvernul grec si troika.

29 noiembrie 2013 18:00
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies