• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mii de venezueleni asista la funeraliile presedintelui Hugo Chavez

Mii de venezueleni asista la funeraliile presedintelui Hugo Chavez

Mii de venezueleni imbracati in rosu se indreptau vineri catre esplanada Academiei Militare din Caracas pentru a asista la funeraliile de stat ale liderului radical de stanga Hugo Chavez, in prezenta a aproximativ 30 de sefi de stat straini, relateaza AFP.

Presedintele defunct Chavez, al carui trup neinsufletit expus intr-un sicriu pe jumatate deschis a fost venerat de catre doua milioane de sustinatori incepand de miercuri, potrivit autoritatilor, va fi imbalsamat "ca Lenin" si va fi aratat publicului cel putin inca sapte zile.
 
Unele persoane au petrecut toata noaptea pe imensa esplanada militara, unde au dormit pe cartoane sau pe ziare.
Altele continuau sa stea neobosite la coada la intrare in Academia Militara pentru a se inclina in fata trupului neinsufletit al charismaticului lider bolivarian, decedat marti la Caracas din cauza unui cancer, dupa 14 ani de putere ce au lasat o amprenta profunda asupra Venezuelei.
 
Esplanada era presarata cu gunoaie lasate de catre "pelerini" chavisti.
 
Peste 30 de sefi de stat si de guvern ar trebui sa participe la ceremonia care a inceput la ora locala 11.00 (17.30, ora Romaniei). Aproape toti presedintii latino-americani s-au deplasat la Caracas, printre care aliati din cadrul axei socialiste, precum cubanezul Raul Castro sau bolivianul Evo Morales, prieteni, precum brazilianca Dilma Rousseff si predecesorul sau Lula, dar si presedinti de dreapta, precum columbianul Juan Manuel Santos.
 
Statele Unite, tinta predilecta a diatribelor vehemente ale lui Hugo Chavez, si europenii nu au trimis decat delegatii de rang secund. Numai Spania, pe care protocolul o obliga, l-a trimis pe printul mostenitor Felipe.
 
Vineri seara, fostul vicepresedinte Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesorul sau, va depune juramantul ca presedinte interimar. El "va convoca alegeri in timpul dorit, in 30 de zile, in acord cu Constitutia", a anuntat presedintele Adunarii Nationale, Diosdado Cabello.

8 martie 2013 19:16
Modifică setările cookies