• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Militari rusi au efectuat manevre in Transnistria

Militari rusi au efectuat manevre in Transnistria

Militari rusi stationati in regiunea separatista moldoveana Transnistria au efectuat marti manevre, relateaza Le Figaro in editia electronica, potrivit Mediafax.

Cateva sute de militari rusi au efectuat exercitii antiteroriste si o simulare a apararii bazei militare in care sunt stationati, a declarat colonelul Oleg Koscetkov, un purtator de cuvant al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de agentia Interfax.
 
Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, si-a exprimat duminica ingrijorarea cu privire la faptul ca Transnistria ar putea deveni urmatoarea tinta a presedintelui rus Vladimir Putin, dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat ca suspecteaza Moscova ca vrea sa recurga la tactica utilizata in Crimeea, si anume sa organizeze manevre militare cu scopul de a pregati incursiuni transfrontaliere rapide.
 
Pe de alta parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anuntat marti pe site ca a doborat duminica un avion fara pilot care survola regiunea transnistreana si ca ar fi restabilit inregistrarile video realizate de aparatul de zbor, ajungand la concluzia ca acesta a fost lansat "de pe teritoriul Ucrainei".
 
Exercitiile de la sfarsitul saptamanii trecute au avut loc in contextul in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat anterior ingrijorarea cu privire la o eventuala repetare a scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca presedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, dupa modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.
 
Republica Moldova, o tara in care majoritatea populatiei vorbeste limba romana, are in partea de est o zona locuita de minoritati ruse si ucrainene - Transnistria. Aceasta regiune s-a despartit de Chisinau, cu sustinerea Moscovei, in urma unui razboi, in 1992, dupa un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, insa independenta Transnistriei nu a fost recunoscuta de nicio tara.
 
Rusia mentine, de atunci, aproximativ 440 de militari insarcinati cu "mentinerea pacii" in regiune, plus un contingent insarcinat cu protejarea unor depozite de armament datand din perioada sovietica, impotriva vointei Guvernului moldovean si in pofida unui angajament asumat in 1999 de a le retrage.

26 martie 2014 08:44
Modifică setările cookies