• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Misterul insulei fantoma din Oceanul Pacific, descifrat

Misterul insulei "fantoma" din Oceanul Pacific, descifrat

Un cercetator neozeelandez a anuntat luni ca a descifrat enigma "insulei-fantoma" din Pacificul de Sud, ce a fost inclusa in marile atlase ale lumii, dar care nu a putut fi gasita la locul indicat. Eroarea isi are originea in insemnarile furnizate de echipajul unei baleniere in 1876.

Aceasta insula este vizibila pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, in Marea Coralilor, la jumatatea distantei dintre Australia si teritoriul francez Noua Caledonie, informeaza AFP.  Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinta, o identifica sub numele de Sable Island. Insa membrii unei expeditii australiene, plecati in cautarea acestei ei in toamna acestui an, nu au reusit sa o gaseasca. 

Shaun Higgins, un cercetator de la muzeul din Auckland, a decis sa analize mai multe documente de arhiva.  "Insula a fost semnalata de echipajul balenierei Velocity", a declarat el pentru postul de radio ABC, precizand ca echipajul acelei ambarcatiuni a raportat o serie de "stanci mari" si cateva "insule de nisip".  "Presupun ca ei au repertorizat un risc, in epoca. Poate ca au repertorizat un recif pe cale sa se nasca sau poate ca au crezut ca au vazut un recif. Sau poate ca s-au inselat in privinta coordonatelor acelui loc. Exista multe posibilitati", a adaugat el.  "Ce avem noi aici este de fapt un punct de pe harta, notat in epoca si care a fost de atunci copiat si recopiat", a precizat cercetatorul neozeelandez. 


4 decembrie 2012 08:33
Modifică setările cookies