• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Moment istoric: SUA si Cuba vor restabili relatiile diplomatice dupa o jumatate de secol de inghet

Moment istoric: SUA si Cuba vor restabili relatiile diplomatice dupa o jumatate de secol de "inghet"

Ambasadele de la Washington si Havana vor fi deschise pe 20 iulie. Ocazie cu care secretarul de stat John Kerry va fi prezent in capitala Cubei, ca sa asiste la inaltarea steagului american, la sediul misiunii diplomatice.

Crainicul televizunii de la Havana a dat citire scrisorii prin care presedintele cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel, confirma: "... restabilirea relatiilor diplomatice cu SUA prin deschiderea unor misiuni diplomatice permanente, in tarile noastre, incepand cu 20 iulie 2015."

Aproape in acelasi timp, pe peluza Casei Albe, presedintele Obama anunta acelasi lucru. Barack Obama a evocat "inceputul unui nou capitol in relatiile americano-cubaneze", dupa mai bine de o jumatate de secol de tensiuni mostenite din epoca razboiului rece.

Legaturile diplomatice cu insula comunista, condusa pe atunci de Fidel Castro, au fost suspendate de Dwight Eisenhower in 1961. "In anul cand eu ma nasteam", a punctat Obama.

Chiar si in carje, pentru ca este inca in convalescenta din cauya unei fracturi suferite dupa ce a cazut de pe bicicleta, secretarul de stat John Kerry va pleca la Havana, pentru a asista la arborarea drapelui american.

Dupa strangerea istorica de maini din decembrie 2013, la funeraliile lui Nelson Mandela, Obama s-a intalnit si a discutat cu liderul cubanez, Raul Castro, anul acesta, in aprilie, la Summitul Americilor, gazduit de Panama. Atunci a fost convenita restabilirea relatiilor diplomatice.


2 iulie 2015 12:17
Modifică setările cookies