• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mona Lisa , de Leonardo da Vinci, prima imagine 3D din istorie

"Mona Lisa", de Leonardo da Vinci, prima imagine 3D din istorie

Tabloul "Mona Lisa", pictat de Leonardo da Vinci la inceputul secolului al XVII-lea, si "Mona Lisa de la Prado", cea mai veche copie cunoscuta a celebrei picturi, ar putea alcatui prima imagine 3D din istorie, care se creeaza atunci cand se suprapun imaginile celor doua lucrari.

Potrivit huffingtonpost.com, cercetatorii germani Claus-Christian Carbon si Vera Hesslinger, autorii unui studiu despre "Mona Lisa", au ajuns la aceasta teorie dupa ce au analizat, unul langa altul, tabloul pictat de Leonardo da Vinci, pastrat la Muzeul Luvru, si copia acestuia, realizata in aceeasi epoca cu originalul si in atelierul celebrului pictor de catre unul dintre elevii sai, aflata la Muzeul Prado din Madrid. Aceasta lucrare a fost autentificata in 2012 si este cunoscuta ca "Mona Lisa de la Prado".
 
Cei doi cercetatori sustin ca exista o usoara schimbare de perspectiva intre cele doua picturi, ceea ce inseamna ca portretele au fost realizate din puncte de observatie diferite.
 
Ipoteza conform careia cele doua tablouri ar putea alcatui o imagine 3D se bazeaza pe faptul ca fiecare dintre ochii umani percepe obiectele din perspective diferite, trimitand doua imagini separate, bidimensionale, catre creier, pentru a fi transformate intr-o reprezentare tridimensionala. Aceasta este imaginea pe care o "vedem".
 
Portretul Mona Lisei este o pictura in ulei realizata pe un panou din lemn de plop, intre anii 1503 si 1505, si o reprezinta cel mai, probabil, pe nobila florentina Mona Lisa del Giocondo. "Gioconda" este unul dintre putinele tablouri atribuite cu certitudine artistului Leonardo da Vinci.
 
Cunoscut atat datorita inventiilor sale, precum si datorita studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen in acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci (1452 - 1519) este, fara indoiala, o personalitate inaintea vremurilor sale si un geniu universal. Modul de gandire si descoperirile sale continua sa uimeasca si in prezent, dupa mai bine de 500 de ani.

4 mai 2014 19:19
Modifică setările cookies