• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mona Lisa lui Da Vinci a fost trimisa in spatiu cu ajutorul tehnologiei laser

Mona Lisa lui Da Vinci a fost trimisa in spatiu cu ajutorul tehnologiei laser

NASA a reusit ca, prin intermediul laserului, sa trimita in spatiu, prin Satelitul Lunar de Recunoastere (LRO), imaginea iconica a picturii lui Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, de la Centrul Spatial Goddart din Maryland, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax.

Imaginea celebrei picturi a calatorit 240.000 de mile (aproximativ 384.000 de kilometri) prin transmiterea impulsurilor laser catre satelit, unde erau apoi folosite de acesta pentru a fi proiectate pe obita Lunii.
 
"Aceasta este prima data cand se foloseste comunicarea laser unidirectionala la distante planetare", a spus David Smith, cercetator principal la Massachusetts Institute of Technology.

Procesul a fost explicat de catre acesta: "Versiunea digitala a Mona Lisei a fost impartita in 30.400 de pixeli. Fiecare pixel a fost transmis la un anumit interval de timp folosind impusuri laser trimise catre Altimetrul Lunar Orbital cu Laser (LOLA), care a ajuns pe LRO - o sonda spatiala care orbiteaza Luna si care furnizeaza informatii cu privire la solul acesteia. Mai departe, LOLA a reconstruit imaginea din pixelii care au fost transmisi, iar aceasta imagine a fost retransmisa pe Pamant prin undele radio. Din cauza erorilor de transmitere cauzate de atmosfera terestra, pictura s-a intors distorsionata. Din aceasta cauza, oamenii de stiinta au folosit codul Reed-Solomon - o tehnologie utilizata si pentru repararea calitatii CD-urilor si DVD-urilor - pentru a readuce imaginea la calitatea ei initiala".
 
Cercetatorul este de parere ca acest tip de comunicare ar putea ca, in viitorul apropiat, sa serveasca la realizarea unor fisiere de rezerva pentru comunicarea radio folosita de sateliti. Pe termen lung, mai spune Smith, ar putea permite o comunicare a datelor la o calitate mai ridicata decat cea care este furnizata in prezent de legaturile radio.

20 ianuarie 2013 16:17
Modifică setările cookies