• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mormantul lui Iisus din Ierusalim, aflat in stare avansata de degradare, va fi restaurat

Mormantul lui Iisus din Ierusalim, aflat in stare avansata de degradare, va fi restaurat

Bisericile din Tara Sfanta vor incepe in cateva saptamani restaurarea mormantului lui Iisus din biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, aflat in stare avansata de degradare, a anuntat Custodia Locurilor Sfinte.

Mormantul, un edicul de marmura de cativa metri inaltime si latime, este sustinut de zeci de ani de o structura metalica ce sprijina blocurile, care se desprind unele de altele sub efectul intemperiilor si al afluxului zilnic a mii de pelerini si turisti.
 
Ediculul ridicat sub cupola bisericii construite in locul pesterii unde, conform traditiei crestine, a fost depus trupul lui Isus, va fi demontat si reconstruit intocmai, a anuntat pe site-ul sau de internet Custodia, care administreaza locurile sfinte catolice de pe Pamantul Sfant. Vor fi inlocuite doar bucatile prea fragile sau cele sparte, placile de marmura care pot fi pastrate vor fi curatate, iar structura care le sustine va fi consolidata.
 
Lucrarile vor putea demara imediat dupa Pastele ortodox, celebrat in acest an la inceputul lunii mai.
 
Ediculul, realizat in 1809-1810 in stil baroc otoman dupa un incendiu care a avariat toata bazilica, este cea mai recenta dintre constructiile care s-au succedat din secolul al IV-lea pe locul mormantului lui Iisus. El a dat imediat semne de fragilitate, scufundandu-se sub propria greutate si fiind supus intemperiilor printr-un spatiu deschis din cupola domului.
 
Factori contemporani i-au accelerat degradarea, in primul rand afluenta vizitatorilor, a caror respiratie face sa creasca umiditatea ambientala si altereaza mortarul. Si lumanarile care ard la cativa centimetri de edicul provoaca puternice variatii termice ale marmurei si depun un strat gros de material negru si unsuros.

23 martie 2016 16:18
Modifică setările cookies