• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Moscova cere occidentalilor sa nu acuze regimul sirian in atacul cu arme chimice fara dovezi

Moscova cere occidentalilor sa nu acuze regimul sirian in atacul cu arme chimice "fara dovezi"

Rusia a denuntat din nou marti tentativele occidentale de a atribui responsabilitatea atacutului chimic de la 21 august din apropiere de Damasc regimului sirian, numindu-le "deplasate" si "deloc serioase" si solicita sa nu se lanseze acuzatii "fara dovezi", relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Plasarea intregii responsabilitati asupra autoritatilor siriene fara a avea nicio dovada este, dupa parerea noastra, deplasata si deloc serioasa", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Alexandr Lukasevici, comentand o declaratia recenta a ministrului de Afaceri Externe britanic, William Hagie, conform caruia opozitia siriana nu dispune de arme chimice.
 
Hague a pus la indoiala intr-un interviu recent pentru BBC faptul ca opozitia siriana ar avea arme chimice, estimand ca este putin probabil ca cineva din intreaga lume - chiar si Rusia - sa creada o asemenea posibilitate.
 
"Ne bazam pe faptul ca partenerii nostri britanici participa in mod serios la realizarea acordului ruso-american privind plasarea armelor chimice siriene sub control international, in vederea distrugerii lor", a adaugat Lukasevici.
 
Aceasta declaratie intervine la scurt timp dupa o convorbire telefonica intre Hague si omologul sau rus Serghei Lavrov, care au discutat marti despre situatia dosarului sirian, conform unui comunicat al diplomatiei ruse.
 
Tot ulterior acestei convorbiri, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, a declarat ca Statele Unite il critica puternic pe ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, care a reafirmat ca atacul chimic nu a fost realizat de regimul sirian.
 
"Am vazut desigur comentariile ministrului Lavrov. Acesta inoata impotriva curentului de opinie publica internationala si, chiar mai important, impotriva faptelor", a declarat aceasta.
 
Rusia este principalul sustinator al regimului sirian si joaca un rol central, lansand saptamana trecuta o initiativa privind distrugerea arsenalului sirian de arme chimice.

18 septembrie 2013 08:14
Modifică setările cookies