• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Muntenegrenii isi aleg presedintele, pe fundalul unei crize economice

Muntenegrenii isi aleg presedintele, pe fundalul unei crize economice

Seful statului Filip Vujanovici este favorit alegerilor prezidentiale din Muntenegru, care au loc duminica. O eventuala victorie va confirma hegemonia de peste 20 de ani a partidului sau, ce promite redresarea situatiei economice printr-o aderare rapida la Uniunea Europeana (UE), scrie AFP.

Potrivit unor sondaje, Filip Vujanovici - care candideaza pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea acestei foste republici iugoslave - este creditat cu 55% din voturi, fiind urmat de Miodrag Lekici, un fost ministru de Externe si unicul candidat al opozitiei.
 
Vujanovici si Lekici, singurii candidati inscrisi in cursa, lupta pentru obtinerea unui mandat de cinci ani de presedinte, ale caru prerogative sunt mai degraba protocolare.
 
Situatia economica a continuat sa se degradeze in aceasta tara cu aproximativ 680.000 de locuitori, in care un salariu lunar mediu in valoare de 480 de euro abia permite acoperirea nevoilor curente si in care somajul afecteaza 20% din populatie. Datoria publica reprezinta 51% din PIB, iar proiectiile de crestere pentru 2013 sunt de 2,5%.
 
Aproximativ 511.000 de alegatori sunt asteptati la urne in cadrul acestui scrutin, care s-a deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei). Sectiile de votare se vor inchide la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), iar primele rezultate sunt asteptate duminica seara tarziu.

7 aprilie 2013 16:53
Modifică setările cookies