• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NASA va incerca sa produca oxigen pe Marte

NASA va incerca sa produca oxigen pe Marte

Agentia spatiala americana (NASA) va incerca, cu ajutorul urmatorului sau robot trimis pe Marte, sa produca oxigen la suprafata Planetei Rosii.

Urmatorul robot pe care NASA il pregateste pentru Marte ar trebui sa ajunga pe Planeta Rosie in jurul anului 2021.
 
Robotul va trebui sa realizeze pe Marte sapte experimente stiintifice, care au ca scop sa deschida calea pentru viitoare misiuni cu echipaj uman si sa caute urme ale unor forme de viata, informeaza bbc.co.uk
 
Printre cele sapte experimente pe care acest robot le va realiza se numara transformarea dioxidului de carbon, care domina atmosfera rarefiata a planetei, in oxigen. Oxigenul ar fi util pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, precum si pentru producerea combustibilului necesar pentru misiunile de intoarcere pe Terra.
 
Robotul va fi echipat cu doua camere video 3D si o statie meteorologica experimentala, alaturi de alte instrumente, care vor totaliza 40 de kilograme.
 
Proiectul a fost anuntat de administratorul NASA John Grunsfeld.
 
Roverul Mars 2020, conceput pe baza proiectului Curiosity, robotul care in prezent se afla pe planeta rosie, va fi lansat in iulie-august 2020 si ar trebui sa coboare pe suprafata lui Marte in 2021, dupa o calatorie de noua luni. Greutatea sa totala va fi de 950 de kilograme, iar instrumentele cu care va fi echipat valoreaza 130 de milioane de dolari.
 
In total, robotul va costa 1,9 miliarde de dolari.

3 august 2014 16:09
Modifică setările cookies