• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Natalitatea, la nivel critic. In 2013 s-au inregistrat cele mai putine nasteri de dupa al Doilea Razboi Mondial

Natalitatea, la nivel critic. In 2013 s-au inregistrat cele mai putine nasteri de dupa al Doilea Razboi Mondial

Nasterile au ajuns in 2013 la cel mai mic nivel de dupa al Doilea Razboi Mondial, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Ministerul Sanatatii trebuie sa reia programul de fertilizare in vitro, prin care au fost adusi pe lume peste 350 de copii, a declarat profesorul dr. Radu Vladareanu.

"O problema grava a Romaniei este rata tot mai scazuta a natalitatii. In 2013 s-au nascut cei mai putini copii dupa al Doilea Razboi Mondial. A fost programul gratuit de fertilizare in vitro si transfer embrionar al Ministerului Sanatatii, prin care au fost adusi pe lume 350 de copii, cu un milion de euro, adica echivalentul a jumatate de kilometru de autostrada. Programul de fertilizare in vitro (FIV) trebuie reluat. Am semnalat problema accesibilitatii la acest program, respectiv sa nu coste, pentru ca sunt niste sume foarte importante pe care multa lume nu le poate suporta", a declarat presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana (ARRU), profesor dr. Radu Vladareanu.
 
Profesorul Vladareanu a spus ca incidenta infertilitatii nu este diferita in Romania fata de alte state din Europa.
 
"Ceea ce putem spune este aceea ca acum infertilitatea este mai bine diagnosticata, nu cred ca in crestere. Multe cupluri nu sunt infertile, dar nu mai au rabdare sa vada daca ajung la fertilitate naturala", a adaugat Radu Vladareanu.
 
Intrebat care pot fi cauzele infertilitatii, presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana a spus ca "acestea sunt si masculine si feminine", precizand ca tehnicile de tratament au progresat foarte mult.
 
Ministerul Sanatatii a lansat in 2011, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar. Bugetul programului a fost de patru milioane de lei, Ministerul Sanatatii sustinand financiar o singura procedura de fertilizare in vitro petnru fiecare cuplu, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) si 1.230 de lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.

16 iunie 2014 14:02
Modifică setările cookies