• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NATO aproba instalarea sistemelor Patriot in Turcia, la frontiera cu Siria

NATO aproba instalarea sistemelor Patriot in Turcia, la frontiera cu Siria

Alianta Nord-Atlantica a aprobat, marti seara, instalarea unor sisteme antiaeriene Patriot in Turcia, pentru contracararea eventualelor tiruri de rachete si obuze lansate de pe teritoriul Siriei, anunta Alianta, citata de AFP.

Ministrii de Externe din cele 28 de state membre NATO, reuniti la Bruxelles, au dat un raspuns pozitiv solicitarii depuse de Turcia pe 21 noiembrie din cauza riscului utilizarii de arme chimice de catre Damasc.
 
"NATO a aprobat suplimentarea capacitatilor de aparare aeriana ale Turciei in scopul asigurarii apararii populatiei si teritoriului, precum si pentru detensionarea crizei", anunta ministrii, conform unui comunicat oficial.
 
"Ministrii au salutat intentia Germaniei, Olandei si Statelor Unite de a pune la dispozitie sisteme de rachete Patriot, care sunt sub comandamentul operational al comandantului suprem al fortelor aliate din Europa", adauga comunicatul.
 
Sistemele Patriot vor deveni operationale in urmatoarele saptamani si au caracter "strict defensiv", precizeaza Alianta.
 
Numeroase rachete si obuze de mortiera lansate din Siria in cursul confruntarilor din aceasta tara au cazut pe teritoriul Turciei, in zone situate la frontiera dintre cele doua state.
 
Protestele reprimate violent si confruntarile armate intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad dureaza din martie 2011 in Siria, bilantul victimelor fiind, potrivit unor organizatii, de peste 42.000 de morti.

5 decembrie 2012 09:05
Modifică setările cookies