• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nava ruseasca a inceput sa se elibereze dintre gheturile Antarcticii

Nava ruseasca a inceput sa se elibereze dintre gheturile Antarcticii

Nava stiintifica ruseasca blocata din 24 decembrie intre gheturile din Antarctica si ai carei pasageri au fost in mare parte evacuati cu elicopterul a inceput sa navigheze lent, a declarat marti capitanul sau, relateaza AFP.

Nava Akademik Sokalskii a inceput sa navigheze cu viteza redusa dupa aparitia unei fisuri in gheata, a precizat capitanul sau, Igor Kiselev, citat de Itar-Tass. Conditiile de navigatie sunt foarte "dificile" din cauza cetei dense si a unei vizibilitati reduse la 500 de metri, a precizat el.
 
La bordul navei Akademik Sokalskii a ramas o echipa formata din 22 de persoane, dupa evacuarea, joia trecuta, cu un elicopter chinez a 52 de pasageri, inclusiv cercetatori, turisti si jurnalisti.
 
Spargatorul de gheata Xue Long (Dragonul Zapezilor), care a ramas si el blocat intre gheturi dupa ce i-a acordat asistenta navei rusesti, a reusit sa-si croiasca drum pana in apele de unde a putut sa navigheze liber marti, potrivit agentiei China Noua.
 
Expeditia navei rusesti, destinata sa repete experientele stiintifice intreprinse in urma cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticata in Australia, deoarece a obligat mai multe spargatoare stiintifice (chinezul Xue Long, francezul Astrolabe, australianul Aurora si americanul Polar Star) sa-si devieze ruta pentru a-i veni in ajutor.
 
Aceste operatiuni au intarziat astfel misiuni stiintifice in Antarctica si au dus la anularea mai multor proiecte, deoarece sezonul in care acestea pot fi efectuate este scurt.

8 ianuarie 2014 08:45
Modifică setările cookies