• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nave de razboi britanice pleaca spre Mediterana in contextul unor tensiuni cu Spania, pe tema Gibraltarului

Nave de razboi britanice pleaca spre Mediterana in contextul unor tensiuni cu Spania, pe tema Gibraltarului

Nave de razboi se pregateau luni sa plece din Anglia pentru manevre in Mediterana prevazute "de mult timp" potrivit Londrei, dar care au loc in plina perioada de intensificare a tensiunilor cu Madridul pe tema Gibraltarului, unde o fregata britanica urmeaza sa faca o escala, relateaza AFP.

Fregata HMS Westminster va pleca marti spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge in cursul saptamanii, a anuntat luni Ministerul britanic al Apararii (MoD).
 
Este vorba despre patru nave de razboi care vor participa la exercitiile "Cougar 13" in Mediterana si in Golful Persic.
 
Potrivit MoD, navele vor face escala intr-un "anumit numar de porturi mediteraneene", dupa care vor participa la un exercitiu impreuna cu armata albaneza, in Marea Adriatica. Ele vor trece apoi prin Marea Rosie si Oceanul Indian spre Golf, unde vor participa la exercitii cu tari partenere din regiune.
 
Insa aceste manevre se desfasoara in contextul in care tensiunile diplomatice intre Londra si Madrid cu privire la Gibraltar - un teritoriu de sapte kilometri patrati cedat Marii Britanii in 1713, locuit de aproximativ 30.000 de persoane - s-au intensificat din nou incepand de la sfarsitul lui iulie.
 
Autoritatile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instaland in Mediterana, in Golful Algeciras, blocuri de beton care formeaza un recif artificial, intr-o incercare de a pune capat unor ani de incursiuni de care ii acuza pe pescarii spanioli ca le efectueaza in apele pe care le considera ca apartinandu-le.
 
De atunci s-au format cozi lungi de asteptare la frontiera, iar Gibraltarul afirma ca Spania si-a multiplicat controlele vamale ca represalii. De asemenea, Madridul a anuntat ca intentioneaza sa introduca o taxa rutiera in valoare de 50 de euro la frontiera cu acest teritoriu britanic.

12 august 2013 13:13
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies