• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Negocierile privind programul nuclear iranian, incheiate fara un acord

Negocierile privind programul nuclear iranian, incheiate fara un acord

Cele trei zile de negocieri intense intre Iran si sase puteri mondiale s-au incheiat duminica la primele ore la Geneva fara a se ajunge la un acord privind programul nuclear iranian, suspectat ca are ca obiectiv sa ascunda demersul Teheranului de a obtine arma nucleara, relateaza AFP.

O noua reuniune este programata la 20 noiembrie, cu dorinta de a se ajunge la un acord, au anuntat seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, si ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, potrivit Mediafax.
 
Reuniunea a fost insufletita de sperante mari, gratie politicii de deschidere catre Occident si Statele Unite promovata de presedintele iranian Hassan Rohani de la alegerea sa, in iunie. Acesta din urma spera sa puna capat rapid celor zece ani de tensiuni in acest dosar nuclear, cu obiectivul de a obtine relaxarea, apoi eliminarea sanctiunilor care sufoca economia Iranului.
 
Dar negocierile s-au concentrat in ultimele doua zile pe cerintele de clarificare a unora dintre participanti, in special Franta, in redactarea unui acord temporar de sase luni, prima etapa "verificabila" catre un acord permanent.
 
Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), Iran si UE au promis sa nu dezvaluie nimic din continutul discutiilor lor din grija fata de eficienta acestora.
 
Au fost cerute garantii cu privire la unele aspecte ale programului, intre care soarta reactorului cu apa grea de la Arak, aflat in constructie pentru a intra in functiune in vara lui 2014. Raman, de asemenea, in suspans problemele legate de fabricarea plutoniului, imbogatirea uraniului la 20 la suta, etapa obligatorie pentru a trece rapid la 90 la suta, pentru uz militar, parcul de 19.000 de centrifuge si fabricarea unei noi generatii de centrifuge de cinci ori mai rapide.
 
In schimb, Iranul va putea sa spere la o relaxare "limitata si reversibila" a unor sanctiuni. In particular a celor care au condus la inghetarea conturilor iraniene in bancile din tari terte dar nu si in Statele Unite, sumele in joc reprezentand zeci de miliarde de dolari, potrivit expertilor.

10 noiembrie 2013 12:54
Modifică setările cookies