• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O comisie a Senatului american a aprobat interventia militara in Siria. Votul in plen va avea loc saptamana viitoare

O comisie a Senatului american a aprobat interventia militara in Siria. Votul in plen va avea loc saptamana viitoare

Comisia de Afaceri Externe a Senatului american a aprobat miercuri un proiect de rezolutie privind atacuri militare impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, deschizand calea pentru o dezbatere plenara in Senat de luni, relateaza AFP.

Senatorii comisiei au votat cu 10 voturi pentru si 7 impotriva in favoarea unei interventii "limitate" in Siria, pe o durata de maxim 60 de zile cu posibilitatea prelungirii la 90 de zile, fara trimiterea trupelor la sol. Un grup de democrati si republicani s-au opus masurii.
 
Casa Alba a cerut, sambata, in mod oficial Congresului autorizarea de a efectua atacuri militare in Siria, cu scopul de a permite presedintelui Barack Obama sa "opreasca" si sa "previna" atacuri cu arme chimice.
 
Obama a mentionat ca el, in calitate de sef al statului, are autoritatea de a da ordin de atac asupra Siriei, ca raspuns pentru atacul chimic din 21 august, insa este de parere ca este important pentru tara ca aceasta decizie sa apartina poporului.
 
"Am decis ca SUA sa intervina militar in Siria. Vom ataca atunci cand vom decide, dar mai intai voi cere sprijin pentru aceasta interventie in Congres", a precizat Obama.
 
“Nu vom trimite militari la sol, vor fi atacuri aeriene iar atacul va fi limitat. Va fi maine, peste o saptamana sau o luna. Nu avem un program prestabilit”, a mai spus presedintele american.
 
Barack Obama a adaugat ca nu va actiona pana cand nu vor avea loc o dezbatere si un vot in Congresul american, care se reuneste pe 9 septembrie.
 
Potrivit presedintelui SUA, rapoartele inspectorilor internationali care s-au aflat in ultimele patru zile la Damasc indica faptul ca guvernul sirian a folosit arme chimie pe 21 august, atac in urma caruia au murit 1.429 de persone, din care 426 de copii.

5 septembrie 2013 08:31
Modifică setările cookies