• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O exoplaneta albastra, ca Terra, descoperita de astronomi

O exoplaneta albastra, ca Terra, descoperita de astronomi

O exoplaneta de culoarea albastru cobalt, o nuanta care aminteste de cea a Terrei vazuta din spatiu, a fost descoperita in premiera de astronomi, care, folosind telescopul spatial Hubble, au reusit sa determine culoarea exacta a acelui corp ceresc, informeaza AFP.

Asemanarile cu Terra se opresc insa aici: situata la o distanta de 63 de ani-lumina de planeta noastra (600.000 de miliarde de kilometri), in constelatia Vulpea (Vulpita/ Vulpecula), aceasta exoplaneta, denumita HD 189733b, este o uriasa gazoasa, neospitaliera pentru viata terestra, aflata pe o orbita foarte apropiata de Steaua ei.
 
Atmosfera ei schimbatoare este torida, cu temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius. Planeta este "maturata" de vanturi care sufla cu viteze de peste 7.000 de kilometri pe ora, potrivit unui comunicat al Agentiei Spatiale Europene (ESA).
 
De la inceputul anilor 1990, aproape 900 de planete care orbiteaza in jurul altor stele decat Soarele au fost descoperite de cercetatori, potrivit celor mai recente date furnizate de NASA. Din punct de vedere statistic, potrivit unor studii recente, in Univers ar exista mai multe miliarde de planete.
 
Lansat in 1990, telescopul spatial Hubble reprezinta un proiect de colaborare internationala intre ESA si NASA.

11 iulie 2013 18:14
Modifică setările cookies