• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O femeie a castigat, pentru prima data, alegerile prezidentiale din Coreea de Sud

O femeie a castigat, pentru prima data, alegerile prezidentiale din Coreea de Sud

Presedinta-aleasa sud-coreeana Park Geun-hye a promis "o noua era" in politica fata de Coreea de Nord a Seulului, fondata pe o "securitate puternica si o diplomatie bazata pe incredere", relateaza AFP.

"Lansarea rachetei cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord arata gravitatea situatiei securitatii in care ne aflam", a declarat Park Geun-hye la o zi dupa ce a obtinut victoria in alegerile prezidentiale impotriva liderului opozitiei de centru-stanga Moon Jae-in.
 
In cursul campaniei electorale, Park Geun-hye s-a distantat de intransigenta care a caracterizat politica fata de Coreea de Nord a partidului conservator si presedintelui in exercitiu Lee Myung-bak, care a suspendat ajutorul umanitar acordat Phenianului, ca masura de represalii fata de bombardarea unei insule sud-coreene in 2010.
 
Park Geun-hye a sugerat inclusiv o eventuala intalnire cu tanarul lider nord-coreean Kim Jong-un, propulsat la conducerea regimului comunist dupa moartea tatalui sau Kim Jong-il, in decembrie 2011.
 
Cele doua Corei se afla in continuare, in mod teoretic, in razboi, in lipsa semnarii unui tratat de pace dupa razboiul din perioada 1950-1953.

20 decembrie 2012 08:09
Modifică setările cookies