• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O fotografie in care Kim Jong-un apare in posesia unui smartphone genereaza controverse

O fotografie in care Kim Jong-un apare in posesia unui smartphone genereaza controverse

O fotografie a liderului nord-coreean Kim Jong-un in care acesta apare in posesia unui smartphone a generat o dezbatere, marti, in Asia si in special in Coreea de Sud, unde Samsung s-a grabit sa precizeze ca nu este vorba despre unul dintre telefoanele sale mobile, relateaza AFP.

Fotografia il prezinta pe Kim, mostenitor al dinastiei comuniste nord-coreene fondate in 1948, prezidand o reuniune a consilierilor de rang inalt din sectoarele apararii si securitatii, saptamana trecuta, consacrata probabil pregatirii unui test nuclear. Pe masa, la dreapta liderului care fumeaza o tigara, se afla o scrumiera si un telefon multifunctional (smartphone) negru.
 
Presa sud-coreeana speculeaza asupra marcii telefonului. O parte a presei sud-coreene afirma ca este un Samsung, alta ca este un HTC (Taiwan), iar alta ca este un iPhone al Apple, in conditiile in care Phenianul critica aproape zilnic "inamicul sau declarat" american. Samsung, numarul unu pe piata telefoanelor mobile dupa unitatile vandute, a dezmintit imediat ca ar putea fi vorba despre un Galaxy.

"Nu este un telefon Samsung", a declarat o purtatoare de cuvant, sugerand ca este un HTC. Agentia de informatii sud-coreene a conchis ca este vorba intr-adevar de un HTC. Industria taiwaneza a refuzat sa confirme informatia dar a asigurat ca apreciaza "sustinerea tututor consumatorilor".
 
Nord-coreenii traiesc intr-una dintre cele mai izolate si cenzurate tari din lume. Ei nu au acces la Internet, cu exceptia unei infime minoritati formate din cateva sute de persoane din randul elitei si studentilor, dar aproximativ un milion dintre ei sunt abonati la un serviciu de telefonie mobila. Ei nu pot totusi telefona in strainatate. Telefoanele mobile au fost introduse in 2008 gratie unui parteneriat cu grupul de telecomunicatii egiptean Orascom si o retea interna a fost deschisa in 2002.
 
Kim Jong-un, in varsta de aproximativ 30 de ani, a preluat conducerea tarii dupa decesul tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2011.

5 februarie 2013 11:06
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies