• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O initiativa cetateneasca privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand sa fie depusa la Parlament

O initiativa cetateneasca privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand sa fie depusa la Parlament

O initiativa legislativa cetateneasca, sustinuta public de catre Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Tinutului Secuiesc, a fost publicata in Monitorul Oficial, ea urmand sa fie transmisa si catre Parlament, pentru discutare, alaturi de listele cu cel putin 100.000 de semnaturi, scrie News.ro.

Initiativa legislativa stabileste "statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc" si a fost elaborata de un comitet de initiativa format din 10 persoane: Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo.
 
Potrivit legii, membrii comitetului nu pot fi persoane alese in functie prin vot universal, membri ai Guvernului, persoane numite in functie de primul-ministru sau membri ai vreunui partid politic.
 
Initiativa cetateneasca a fost sustinuta de fostul europarlamentar Laszlo Tokes, care, in 2015, a fost ales presedinte al comisiei de initiativa. Initiativa a fost sustinuta in parteneriat cu CNS (Consiliul National Secuiesc). Tokes nu se regaseste insa in lista membrilor comitetului de initiativa inregistrata oficial prin publicarea in Monitorul Oficial.
 
Proiectul este insotit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arata ca se incalca prevederi constitutionale, pentru ca "vizeaza, practic, crearea unei entitati statele distincte, paralela cu statul national unitar roman". Avizul Consiliului Legislativ este, insa, doar consultativ.
 
Articolul 1 din Constitutie prevede ca ”Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”.
 
Potrivit Legii 189/1999, privind dreptul cetatenilor la initiativa legislativa, dupa elaborarea initiativei ea trebuie publicata in Monitorul Oficial, existand un termen de 6 luni in care proiectul poate fi depus in Parlament. La depunere, initiativa trebuie sa fie insotita de minimum 100.000 de semnaturi, care, potrivit Constitutiei, trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
 
Dupa ce vor fi indeplinite formalitatile, iar initiativa este depusa la Parlament, ea va fi transmisa Curtii Constitutionale pentru un aviz.
 
Initiativa legislativa cetateneasca este a doua tentativa de a declara, prin lege, autonomia Tinutului Secuiesc. O lege initiata de parlamentarii UDMR pe aceasta tema a fost respinsa definitiv in anul 2012, dupa 7 ani in care ea a ramas nediscutata in Parlament. UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc in 2014, insa acesta nu a fost depus in vreo forma in Parlament.

26 ianuarie 2017 12:02
Modifică setările cookies