• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O insula fantoma , in mijlocul Pacificului de Sud

O insula "fantoma", in mijlocul Pacificului de Sud 

O insula din Pacificul de Sud, cartografiata de serviciul online Google Earth si de marile atlase din lume, de fapt nu exista. Anuntul a fost facut de o echipa de oameni de stiinta australieni plecati in cautarea acestei mase terestre, cu ocazia unei expeditii geologice, informeaza AFP. 

Aceasta insula este vizibila pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, in Marea Coralilor, la jumatatea distantei dintre Australia si teritoriul francez Noua Caledonie.  Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinta, o identifica sub numele de Sable Island. 

Hartile maritime folosite de Southern Surveyor, o nava de cercetari stiintifice, semnaleaza si ele aceasta insula, afirma Maria Seton, membra a echipei de savanti plecati in cautarea insulei. 

In timpul unei misiuni de identificare a fragmentelor din scoarta continentala australiana scufundata in Marea Coralilor, oamenii de stiinta nu au descoperit niciodata aceasta insula.  "Am vrut sa verificam. Or datele indicau pentru acel loc o adancime de 1.400 de metri, iar aceasta este o foarte mare adancime", a explicat Maria Seton, dupa ce s-a intors din aceasta expeditie pe mare, care a durat 25 de zile.  "Ea apare pe Google Earth si pe alte harti. Insa am verificat locul si acolo nu exista nicio insula. Suntem cu adevarat uluiti, este ceva foarte ciudat", a adaugat ea. 


22 noiembrie 2012 14:59
Modifică setările cookies