• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O parte dintre operele de arta confiscate de nazisti si descoperite la München, expusa in public

O parte dintre operele de arta confiscate de nazisti si descoperite la München, expusa in public

O parte din colectia de 1.500 de opere de arta - printre care se numara lucrari realizate de Henri Matisse, Pablo Picasso si Marc Chagall - confiscate de nazisti intre anii '30 si '40 ai secolului trecut, descoperita recent la München, ar putea fi expusa in public, informeaza Reuters.

Operele de arta au fost descoperite intamplator la inceputul anului 2011, cand autoritatile fiscale au perchezitionat domiciliul lui Cornelius Gurlitt, fiul unui comerciant cu obiecte de arta din München, suspectat de evaziune fiscala.
 
Unele dintre aceste lucrari au fost declarate "arta degenerata" de regimul nazist, in timp ce altele au fost sustrase de la colectionarii de arta evrei sau vandute pe sume derizorii.
 
Expertii au evaluat lucrarile descoperite la aproximativ un miliard de euro, iar, daca autenticitatea acestora va fi confirmata, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari actiuni de recuperare a operelor de arta furate.
 
Cele 1.500 de lucrari de arta, care disparusera in timpul regimului nazist, erau depozitate in camere intunecate, iar Cornelius Gurlitt punea in vanzare anumite tablouri din colectie cand avea nevoie de bani.
 
Nazistii au interzis arta moderna, considerand-o "degenerata", deoarece era opera artistilor evrei si, prin urmare, de factura non-ariana.
 
Exista mandate internationale pentru cel putin 200 dintre lucrarile descoperite, iar colectia se afla deocamdata intr-un depozit securizat din München.
 
Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, nazistii si-ar fi insusit in jur de 16.000 de opere de arta, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

24 noiembrie 2013 16:40
Modifică setările cookies