• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O statuie a lui Charles Dickens, dezvelita in Marea Britanie la 202 ani de la nasterea scriitorului

O statuie a lui Charles Dickens, dezvelita in Marea Britanie la 202 ani de la nasterea scriitorului

O statuie a lui Charles Dickens a fost dezvelita in orasul natal al scriitorului, Portsmouth, din Marea Britanie, vineri, la 202 ani de la nasterea scriitorului, informeaza Daily Mail.

Statuia din bronz, in valoare de 140.000 de lire sterline, a fost realizata de sculptorul Martin Jennings si il prezinta pe celebrul scriitor in pozitie asezata, fiind inconjurat de un maldar de carti.
 
Peste 40 de urmasi ai scriitorului au participat la ceremonia de dezvelire a statuii care a fost amplasata la mai putin de doi kilometri de casa in care s-a nascut Charles Dickens, in urma cu 202 ani.
 
Potrivit dailymail.co.uk, aceasta este prima statuie a lui Charles Dickens care a fost dezvelita in Marea Britanie dupa ce autorul si-a exprimat in testament dorinta de a nu fi "subiectul niciunui monument, memorial sau testimonial" dupa moartea sa.
 
Astfel, dezvelirea statuii din orasul Portsmouth, in care Charles Dickens s-a nascut pe 7 februarie 1812, este o incalcare a dorintei scriitorului. Dupa decesul lui Charles Dickens, in 1870, ca urmare a unui infarct, o alta dorinta a sa - de a fi ingropat la Rochester Cathedral - nu a fost respectata, scriitorul fiind inhumat la catedrala Westminster Abbey.
 
In timp ce aceasta pare a fi prima statuie a lui Charles Dickens din Marea Britanie, un alt monument dedicat scriitorului a fost dezvelit in Philadelphia, USA, in 1891, iar un altul, mai tarziu, in Sydney, Australia.
 
Potrivit editurii Humanitas, Charles Dickens (7 februarie 1812 - 9 iunie 1870) este unul dintre cei mai importanti prozatori englezi. La numai 12 ani, trece printr-­o experienta cumplita: tatal lui este inchis, timp de trei luni, la inchisoarea datornicilor, urmat si de restul familiei, care nu mai avea cu ce sa se intretina (desi mama provenea din marea burghezie). Numai Charles, angajat cu putin inainte intr-o fabrica unde lipea etichete, ramane liber si "orfan", ca sa lucreze cate zece ore pe zi. Episodul ii marcheaza nu numai copilaria, dar si viata si cartile. In romanele si nuvelele lui, sentimentalismul si grotescul, umorul si tragismul se amesteca. Nu lipseste din scrisul sau coarda moralizatoare.
 
Charles Dickens este cunoscut pentru opere precum "Marile sperante", "Aventurile lui Oliver Twist", "David Copperfield" si "Poveste de Craciun".

9 februarie 2014 13:23
Modifică setările cookies