• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O vizita a lui Vladimir Putin la Tokyo, suspendata de Japonia la cererea SUA

O vizita a lui Vladimir Putin la Tokyo, suspendata de Japonia la cererea SUA

Premierul japonez Shinzo Abe a renuntat sa se mai intalneasca in acest an cu presedintele rus Vladimir Putin din cauza tensiunilor legate de situatia din Ucraina si sanctiunilor japoneze impotriva Moscovei, a anuntat marti presa locala, citata de AFP, scrie Mediafax.

Cele doua tari au convenit asupra principiului unei vizite a liderului rus in Japonia in toamna, dar Washingtonul a cerut Tokyo sa suspende acest proiect, a anuntat agentia de presa Kyodo News, citand surse guvernamentale.
 
Pentru Guvernul japonez este important sa ramana in aceeasi nota cu Occidentul si de aceea calca pe urmele Statelor Unite si Uniunii Europene impunand sanctiuni Rusiei ca reactie la criza ucraineana, subliniaza Kyodo.
 
Japonia ar vrea sa il poata primi pe Vladimir Putin in primavara dar totul va depinde de starea relatiilor dintre Washington si Moscova, adauga agentia.
 
Cotidianul Sankei Shimbun a estimat ca vizita presedintelui rus va fi amanata pana la inceputul anului viitor cel mai devreme.
 
Liderii japonez si rus ar putea totusi sa profite de ocazia Formului de cooperare economica Asia-Pacific care are loc la Beijing in noiembrie pentru a discuta.
 
Scopul autoritatilor japoneze este de acum sa "organizeze un summit cu ocazia forumului de cooperare economica", a adaugat Kyodo.
 
Inainte de izbucnirea crizei ucrainene, Abe a cautat activ sa consolideze relatiile diplomatice si economice cu Rusia in scopul de a rezolva un diferend de durata privind insulele Kurile din sudul arhipelagului anexate de trupele sovietice in ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar revendicate in continuare de Japonia.
 
Aceasta disputa impiedica Tokyo si Moscova sa semneze un tratat de pace oficial.

23 septembrie 2014 09:58
comentarii (2)

Comentarii (2)