• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama amana actiunile militare impotriva Siriei, oferind o sansa diplomatiei: Am ordonat Armatei sa-si pastreze pozitiile

Obama amana actiunile militare impotriva Siriei, oferind o sansa diplomatiei: "Am ordonat Armatei sa-si pastreze pozitiile"

Barack Obama a declarat marti, la Casa Alba, ca doreste sa ofere o sansa diplomatiei in Siria, in contextul in care Damascul a dat asigurari ca este pregatit sa renunte la arsenalul chimic, potrivit AFP.

Dupa 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au indepartat perspectiva atacurilor asupra tarii devastate de razboiul civil, presedintele american a apreciat ca propunerea rusa de plasare a armelor chimice siriene sub control international ar constitui un semn "incurajator", relateaza Mediafax.
 
Desi a cerut Congresului sa nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forta, presedintele american a subliniat ca optiunea militara ramane pe masa. In Congres, cei doi senatori republicani sustinatori ferventi ai atacurilor John McCain si Lindsey Graham au afirmat ca regreta ca Obama "nu a prezentat un plan mai clar pentru a testa seriozitatea propunerii ruse si siriene vizand transferul armelor chimice ale regimului al-Assad sub control international".
 
Cu cateva ore mai devreme, Siria a afirmat, prin ministrul de Externe Walid Muallem, ca este pregatita sa renunte la arsenalul sau chimic. "Suntem pregatiti sa anuntam unde se afla armele chimice, sa incetam productia de arme chimice si sa aratam aceste instalatii reprezentantilor Rusiei si altor tari de la ONU", a declarat el, subliniind asupra vointei tarii sale "sa nu mai aiba arme chimice".
 
Neutralizarea arsenalului chimic sirian ar putea sa se dovedeasca, totusi, foarte delicata pe teren, in mijlocul unui razboi civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morti. Siria dispune de aproxmativ "1.000 de tone" de diferiti agenti chimici, potrivit Washingtonului.
 
Barack Obama a convenit impreuna cu presedintele francez François Hollande si premierul britanic David Cameron sa examineze propunerea rusa. Insa negocierile, care au inceput marti, se anunta deja extrem de dificile. O reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, prevazuta initial marti la ora locala 16.00 (23.00,ora Romaniei), a fost amanata sine die la cererea Rusiei.
 
Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat, astfel, Statele Unite sa renunte la recurgerea la forta in Siria. "Este dificil sa constrangi Siria sau alta tara sa se dezarmeze in mod unilateral, daca exista o actiune militara in pregatire impotriva acestei tari", a declarat el, potrivit televiziunii ruse.
 
Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a catalogat, la randul sau, ca "inacceptabil" un proiect de rezolutie francez care prevede plasarea sub control si distrugerea armelor chimice siriene, crearea unui dispozitiv de inspectie si de control si care autorizeaza, ca ultim recurs, folosirea fortei pentru a constrange Damascul sa isi respecte obligatiile.
 
Franta a anuntat imediat ca este pregatita sa isi "amendeze" proiectul "in cazul in care sunt pastrate principiile si obiectivele mari ale acestuia". François Hollande a decis sa convoace miercuri, la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei) o sedinta a Consiliului restrans al Apararii pe tema dosarului sirian.

11 septembrie 2013 07:28
Modifică setările cookies