• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Barack Obama va avea intalniri bilaterale cu presedintele francez si cel chinez, la summitul G20, dar nu cu Putin

Barack Obama va avea intalniri bilaterale cu presedintele francez si cel chinez, la summitul G20, dar nu cu Putin

Presedintele american Barack Obama va avea intrevederi bilaterale cu omologii sai francez, François Hollande, si chinez, Xi Jinping, la summitul G20 de la sfarsitul saptamanii, a anuntat miercuri un oficial de la Casa Alba, citat de AFP.

"In timpul sejurului sau in Rusia pentru G20, presedintele va participa la intalniri bilaterale cu presedintele chinez Xi si presedintele francez Hollande", a explicat acest oficial sub acoperirea anonimatului, la Stockholm, cu putin timp inainte de sosirea lui Obama pe teritoriul suedez, pentru o vizita de 24 de ore.
 
Din Stockholm, Obama va pleca spre Rusia joi dimineata, pentru a participa la summitul G20 de la Sankt-Petersburg, joi si vineri.
 
Casa Alba si Kremlinul au anuntat deja ca in program nu exista nicio intalnire bilaterala intre Obama si omologul sau rus, Vladimir Putin, ceea ce contravine traditiei diplomatice dar este rezultatul unei raciri a relatiilor intre cele doua mari puteri in legatura cu dosarul sirian si afacerea Snowden.
 
"Daca in prezent nu exista nicio intalnire bilaterala in program cu presedintele Putin, ne asteptam ca cei doi presedinti sa aiba ocazia sa discute in cadrul diferitelor reuniuni ale G20", a afirmat oficialul american.
 
Sejurul lui Obama in Europa va fi consacrat in cea mai mare parte ralierii parternerilor straini la politica sa siriana.
 
Siria ar trebui sa domine discutiile la acest forum international, inaintea deciziei lui Obama, anuntata sambata, de a ordona atacuri impotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru a-l pedepsi pentru ca a comis un atac chimic sangeros la 21 august.
 
Dar presedintele a creat o surpriza cerand Congresului sa sustina principiul unei astfel de actiuni "limitate", amanand eventualele bombardamente cu aproximativ zece zile.
 
China, care dispune ca si Rusia de drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, se opune unor "actiuni militare bilaterale" in Siria si vrea o "solutie politica" la aceasta criza.
 
Obama si Xi s-au intalnit in iunie la un summit bilateral informal in California, prezentat de Washington drept o ocazie de a relansa relatiile Washington-Beijing pe baze de incredere si cordialitate, dupa preluarea puterii de catre Xi.
 
Hollande, in schimb, a sustinut principiul unor atacuri impotriva regimului Assad, inainte ca Obama sa isi anunte decizia de a solicita aprobarea Congresului.

4 septembrie 2013 10:50
Modifică setările cookies