• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama si Putin vor semna doua acorduri in domeniul nuclear, in ciuda tensiunilor din cauza scandalului Snowden

Obama si Putin vor semna doua acorduri in domeniul nuclear, in ciuda tensiunilor din cauza scandalului Snowden

Doua acorduri privind cooperarea in domeniul industriei nucleare, care urmau sa fie semnate in cadrul summitului Obama-Putin, vor fi "salvate" in pofida anularii intalnirii de catre presedintele american, scrie in editia de sambata ziarul rus Kommersant, relateaza RIA Novosti in pagina online.

Potrivit ziarului, presedintele Statelor Unite Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin urmau sa semneze cele doua acorduri pe 3 septembrie la Moscova.
 
Unul dintre acorduri vizeaza intensificarea contactelor bilaterale si schimbului de informatii privind neproliferarea armamentului nuclear sub egida Centrului national rus de reducere a amenintarii nucleare, iar celalalt urmeaza sa permita monopolului rus de stat in domeniul nuclear Rosatom sa colaboreze cu "laboratoarele" nucleare americane, scrie Kommersant.
 
Obama si-a anulat summitul cu Putin miercuri, o decizie spectaculoasa justificata de Casa Alba prin lipsa de "progrese" in relatiile ruso-americane, dar si prin acordarea de catre Moscova a unui azil temporar de un an fostului consilier al serviciilor americane de informatii Edward Snowden.
 
Insa acordul cu privire la amenintarea nucleara va fi semnat probabil "intr-un viitor apropiat", cu scopul de a arata ca cooperarea militara ruso-americana nu a fost pusa in intregime "in asteptare", scrie Kommersant citand un oficial rus din domeniul Apararii sub protectia anonimatului.
 
In schimb, acordul cu privire la Rosatom se afla in continuare in stadiul de redactare, dar poate fi semnat de directorul corporatiei ruse si secretarul american al Energiei, ci nu de catre sefii celor doua state, continua ziarul rus, citand o sursa la curent cu situatia, despre care nu ofera precizari.

11 august 2013 10:26
comentarii (1)

Comentarii (1)