• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
ONU ordona distrugerea arsenalului chimic sirian

ONU ordona distrugerea arsenalului chimic sirian

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezolutie cu privire la Siria, prima de la inceputul conflictului, care obliga regimul lui Bashar al-Assad sa distruga toate armele chimice in mai putin de un an, relateaza AFP.

Rezolutia a fost adoptata in urma acordului incheiat la Geneva, la jumatatea lui septembrie, in vederea evitarii unei interventii militare in Siria, o amenintare agitata de Washington si Paris ca raspuns fata de un atac cu arma chimica, pe 21 august.
 
Presedintele american Barack Obama a calificat vineri drept "o enorma victorie pentru comunitatea internationala" acordul cu privire la aceasta rezolutie, obtinut joi in urma unor negocieri dure intre Washington si Moscova, aliatul loial al Damascului.
 
In opinia secretarului de Stat american John Kerry, este vorba despre ocazia de a "elimina unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, intr-una dintre cele mai instabile regiuni din lume". Vor exista "consecinte" pentru puterea siriana, in cazul in care nu isi respecta angajamentele, a avertizat el.
 
Rezolutia prevede pentru acest caz posibilitatea ca membrii Consiliului sa se pronunte asupra unor sanctiuni, dar ele nu nu vor fi automate. Va fi necesara o noua rezolutie, ceea ce ofera Moscovei posibilitatea sa o blocheze.
 
Revolta fata de regimul lui al-Assad, care a inceput in martie 2011 si s-a transformat in timp in razboi civil, s-a soldat cu peste 100.000 de morti.
 
Pe teren, cel putin 30 de persoane au fost ucise, iar alte cateva zeci au fost ranite vineri, intr-un atentat cu masina-
capcana la Rankous, la aproximativ 30 de kilometri nord de Damasc, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Noua rebeli, o femeie si un copil au fost ucisi, de asemenea, intr-un raid aerian impotriva satului Hadir, in provincia Alep, potrivit aceleiasi surse.

28 septembrie 2013 11:35
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies