• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
ONU: Utilizarea armelor chimice in Siria este probabila sau sigura in cinci locatii

ONU: Utilizarea armelor chimice in Siria este probabila sau sigura in cinci locatii

Armele chimice au fost utilizate, in mod probabil sau sigur, de cinci ori in decursul conflictului sirian, afirma raportul final al inspectorilor ONU transmis joi lui Ban Ki-moon, relateaza AFP.

Raportul citeaza "dovezi" sau "informatii credibile" care tind sa dovedeasca utilizarea armelor chimice la Ghouta in apropiere de Damasc, la Khan al-Assal (in apropiere de Alep, nord), la Jobar, la Saraqeb (nord-vest) si la Achrafie Sahmaya. In schimb, indiciile sunt apreciate a fi neconcludente pentru Bahhariye si Cheikh Maqsoud (o suburbie a Alep).
 
Raportul "concluzioneaza ca arme chimice au fost utilizate in conflictul aflat in curs intre partile din Siria", insa nu desemneaza responsabilii acestor atacuri probabile cu arme chimice deoarece aceasta nu face parte din responsabilitatile inspectorilor.
 
Documentul confirma ceea ce afirma raportul preliminar al inspectorilor, transmis la 16 septembrie secretarului general al ONU, cu privire la masacrul cu arme chimice comis conform occidentalilor de fortele regimului la 21 august. Misiunea "a strans dovezi flagrante si convingatoare pentru utilizarea armelor chimice impotriva civililor, inclusiv a copiilor, pe o scara relativ larga in regiunea Ghouta din Damasc la 21 august".

13 decembrie 2013 07:02
Modifică setările cookies