• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Operatiunile de distrugere a armelor chimice siriene ar putea incepe in ianuarie

Operatiunile de distrugere a armelor chimice siriene ar putea incepe in ianuarie

Directorul Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, a declarat marti ca spera ca operatiunile de distrugere a arsenalului chimic sirian sa inceapa inainte de sfarsitului lunii ianuarie, relateaza AFP.

"Speram ca pana la sfarsitul lui ianuarie distrugerea sa poata incepe la bordul navei americane" special amenajata pentru acest scop, a declarat Uzumcu in cursul unui interviu pentru AFP la Oslo cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru pace atribuit anul acesta organizatiei sale.
 
Conform planului OIAC, agentii cei mai periculosi ai arsenalului chimic sirian urmeaza sa fie transportati din Siria inainte de 31 decembrie pentru ca apoi sa fie neutralizati prin hidroliza la bordul unei nave a US Navy, unde in prezent echipamentele adecvate sunt in curs de montare.
 
Din cauza luptelor violente din Siria, care complica transportarea armelor chimice catre portul Latakia, acest termen ar putea fi usor depasit, fara ca obiectivul distrugerii complete a arsenalului chimic sirian inainte de sfarsitul lunii iunie sa fie afectat, a declarat Uzumcu.
 
Uzumcu a declarat de asemenea ca spera ca distrugerea altor agenti chimici incadrati in categoria 2, mai putin periculosi, sa inceapa "in luna februarie" sub administrarea companiilor comerciale private. Patruzeci si doua de societati si-au manifestat interesul pentru acest proiect, a precizat el luni.

11 decembrie 2013 07:23
Modifică setările cookies