• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra poluarii in marile orase ale lumii

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra poluarii in marile orase ale lumii

Calitatea aerului in marile orase din lume continua sa se deterioreze, generand temeri cu privire la un risc grav de sanatate pentru locuitori, subliniaza miercuri un raport al OMS, citat de AFP.

Acest studiu realizat in 1.600 de orase din 91 de tari constata ca doar 12 la suta din populatia totala a acestora respira un aer conform cu normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
 
Orasele cele mai afectate sunt in tarile in curs de dezvoltare, in timp ce orasele din tarile bogate au vazut o ameliorare a calitatii aerului.
 
Intr-un raport precedent din martie, OMS a apreciat ca aceasta poluare cu particule fine generata de combustia carbonului si de motoarele diesel ale vehiculelor a contribuit la moartea a 3,7 milioane de persoane in lume in 2012.
 
Aceasta poluare este asociata cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii si cancer pulmonar.
Nivelurile de particule fine PM10 (10 microni) sunt, de exemplu, de 20 de ori peste norma (20 de micrograme pe metrul cub) la Rawalpindi in Pakistan, si de 28 de ori peste norma la Delhi. Particulele si mai mici, de 2,5 microni (PM2,5) care pot trece in sange prin plamani, se afla in concentratie de zeci ori peste norma (10 micrograme pe metrul cub) la Rawalpindi si de 15 ori peste norma la Delhi.

7 mai 2014 20:00
Modifică setările cookies